Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.02.2016.

Disku(r)sija predstavlja Rumenu Bužarovsku
Održava se
05.02.2016. u 19:30h

Rumena Bužarovska

Prva ovogodišnja Disku(r)sija, ovog puta u legendarnoj splitskoj kavani Bellevue, predstavlja makedonsku autoricu Rumenu Bužarovsku, gošću rezidencijalnog programa "Marko Marulić" u Splitu.

Rumena dolazi iz grada zatrpanog neukusom i kičem, iz zemlje pod ideološkom hipnozom, dolazi iz kraja kojeg još uvijek, možda ipak krivo, doživljavamo kao oazu u kojoj "vječno sunce sja". Jedni susjedi im ne daju mira, drugi ne priznaju jezik, treći ne dozvoljavaju ime, ali dok cipela cupka sedam osmina, za nas je najvažnije ono: “još su nam neke reči jednake, još se u istoj strofi čaše lome, milo mome“.

Grad Split je pohodila u više navrata, a Splićani su je zapamtili po atraktivnom nastupu na Pričiginu. Njena fikcionalna priča, prilagođena šaljivoj festivalskoj temi osobnog gej razotkrivanja, majstorski pomiješana s aktualnim aferama prisluškivanja u Makedoniji, istog je dana zapalila virtualne rasprave u cijeloj regiji i učinilo Bužarovsku traženim gostom na svakom ozbiljnijem književnom okupljanju.

Na Disku(r)siji će, s Marijom Glavašem kao moderatorom, Rumena predstaviti svoju novu zbirku priča "Moj muž", ali i upoznati nas sa sjajnom makedonskom književnom produkcijom koju predvodi zajedno s autorima poput: Goce Smilevskog, Nikole Madžirova, Lidije Dimkovske, Ljiljane Dirjan, Venka Andonovskog, Igora Isakovskog, Tomislava Osmanlija itd.

O autorici:

Osmica Bužarovska Rumena

Rumena Bužarovska, makedonska spisateljica, prevoditeljica i docentica američke književnosti na Filološkom fakultetu u Skopju, do sada je objavila četiri zbirke priča i znanstvenu studiju o humoru u književnosti, koje su je rangirale vrlo visoko na regionalnoj sceni. Rado je viđen gost na raznim stranim i domaćim uglednim festivalima poput Pričigina, Na pola puta, Kikinda Shorta, Krokodila i KaLibra.

Jagna Pogačnik za njenu zbirku priča kaže: “Osmica” je doista odlična knjiga kojoj laskave usporedbe ispisane na koricama, u kojima se kao reference prizivaju Raymond Carver i Alice Munro, neće nimalo štetiti jer one nisu puki marketinški trik, nego proizlaze iz činjenica, odnosno teksta. Kad nekome nabacite usporedbe s najboljima, podigli ste ljestvicu čitateljskih očekivanja prilično visoko, ali “Osmica” to srećom može izdržati.“

Tijekom boravka u Splitu, planira pisati satiričko-alegorijsku dramu o trenutnim tematikama makedonskog identiteta i politike.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –