Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / Culturenet • 28.09.2016.

Dodijeljene Nagrade Josip Tabak za 2016. godinu - Gigi Gračan nagrada za životno djelo

Giga Gračan

Kod kuće Bryson Bill
Mraz Bernhard Thomas
Grimmove bajke za male i velike Pullman Phillip

Na godišnjoj skupštini Društva hrvatskih književnih prevodilaca dodijeljene su Nagrade Josip Tabak za 2016. godinu.


Uglednoj novinarki i prevoditeljici s engleskog i njemačkog jezika Gigi Gračan dodjeljena je nagrada "Josip Tabak" za životno djelo. Njezini prijevodi iz anglofonih književnosti, kako je istaknuto, obuhvaćaju široku lepezu književnih i književno relevantnih djela, od proze do drame  i poezije. Zahvaljujući na nagradi, Giga Gračan je istaknula kako je trećinu novčane nagrade ostavila Društvu prevoditelja, a trećinu daje Udruzi za zbrinjavanje životinja.
 
Ivana Jandras Szekeres dobitnica je godišnje nagrade za prijevod publicističke knjige "Kod kuće" Billa Brysona, koju je objavio zagrebački nakladnik Znanje.
 
Ana Pranjković Karas je dobitnica godišnje nagrade za prijevod proznoga djela "Mraz" Thomasa Bernharda u izdanju Meandarmedie.
 
Dobitnica nagrade za prijevod djela za djecu i mladež je Snježana Husić za djelo "Grimmove bajke za mlade i velike" Philipa Pullmana u izdanju kuće Vuković&Runjić.
 

Tim nagradama Društvo hrvatskih književnih prevoditelja želi upozoriti na važnost kakvoće prijevoda djela namijenjenih čitalačkoj, a posebice mladoj publici.
 
 

Napomena:

Pročitajte prevoditeljski auto-portret Gige Gračan, objavljen u veljači 2016. na našem portalu.
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –