Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 15.02.2008.

Dodjela nagrade 'Grigor Vitez' 2007.
Održava se
20.02.2008.

U srijedu, 20. veljače 2008. godine s početkom u 18 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Trg kralja Tomislava 19., održati će se svečana dodjela Nagrade "Grigor Vitez" za 2007. godinu - naše najstarije nagrade koja se dodjeljuje književnicima i likovnim umjetnicima za njihova autorska dostignuća u knjigama za djecu, objavljenim u jednoj izdavačkoj godini.

Ove će godine "Ptica" odletjeti u ruke Hrvoja Hitreca i Svjetlana Junakovića.

U 2007. godini u konkurenciji za nagradu je bilo 70 knjiga i slikovnica, čije tekstove je napisalo 38 književnika, ilustriralo 33 likovna umjetnika, a objavilo 25 nakladnika iz Hrvatske. Kao najuspješnija ostvarenja izdvojena je jedna knjiga i 4 slikovnice, s naglaskom na najoriginalniju iz godišnje produkcije ilustratora-dobitnika (1 književnik i 1 likovni umjetnik) te proglašeni dobitnicima Nagrade 'Grigor Vitez' za 2007. godinu.

To su:

- Hrvoje Hitrec za knjigu «Humandel», objavljena u Školskoj knjizi Zagreb 2007., urednica Miroslava Vučić
- Svjetlan Junaković za ilustracije u slikovnicama «Velika knjiga portreta», kao najoriginalnija iz prijavljenog opusa, Svjetlana Junakovića «Mali veliki svijet», Luke Paljetka «Moj put - priča o cipelama» i «Ljubav spašava života» Svjetlana Junakovića, sve objavljene u izdanju Algoritma d.o.o., 2007., urednica Tamara Perišić.

Uz Nagrade dodjeljuje se i Pohvala Nagrade 'Grigor Vitez' koju dobivaju:

- Ivana Guljašević - za kvalitetu i primjerenost dječjoj dobi multimedijalnog projekta «Čarapojedac», Ivane Guljašević, Autorska kuća Zagreb 2007.
- Dubravka Rakoci - za dizajn biblioteke 'Moja knjiga', Školska knjiga Zagreb 2007.
- Ivica Antolčić - za svježinu, duhovitost i očuvanje klasične tehnike u ilustraciji za djecu u knjizi «Plagva» Lidije Dujić, Golden marketing - Tehnička knjiga Zagreb 2007.
- Zvonko Todorovski - za afirmaciju hrvatske baštine u dječjoj književnosti u pomorskom romanu «Vjetrovi Lampeduze», Naklada Lukom Zagreb 2007.
- Algoritam d.o.o. Zagreb - za objavljivanje domaće dječje knjige u 2007. godini.

Prijedlog dobitnika Nagrade 'Grigor Vitez' i Pohvale donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Dubravka Težak, sveučilišna profesorica dječje književnosti, predsjednica, Branka Hlevnjak, likovna kritičarka, dopredsjednica, Branka Primorac, književnica i novinarka, Tomislav Zagoda, književnik, Branko Vujanović, likovni umjetnik i Snježana Krpes, profesorica komparativne književnosti, tajnica Povjerenstva.

Nagrada 'Grigor Vitez' Osnovana je i prvi put dodijeljena 1967. godine. Osnivač Nagrade je Savez društava Naša djeca Hrvatske, kojega novčano pomaže, od prvih dana, Ministarstvo kulture RH (tada Fond kulture), a u novije vrijeme: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Od 2005. godine Nagrada se ostvaruje i uz suradnju Zagrebačkog kazališta lutaka. Nagrada se sastoji od posebne diplome, statue Ptica (rad akad. slikarice Ksenije Kantoci) i novčanog iznosa.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –