Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 28.10.2019.

Dodjelom književne nagrade 'Fran Galović' Goranu Tribusonu završena je Galovićeva jesen 2019

Otac od bronce Tribuson Goran
Pacijent iz sobe 19 Žmirić Zoran

Dodjelom književne nagrade “Fran Galović” i nagrada “Mali Galović” završena je 26. Galovićeva jesen 2019, međunarodna književna manifestacija koja svake jeseni u Podravini i Prigorju okuplja domaće i inozemne umjetnike pisane riječi, a potiče i stvaralaštvo mladih autora.

Književnu nagradu “Fran Galović” za najbolju knjigu na temu identiteta i zavičaja dobio je Goran Tribuson za roman "Otac od bronce".


Od 46 knjiga pristiglih na ovogodišnji natječaj za Nagradu Fran Galović, koja se dodjeljuje za najbolju knjigu na temu zavičaja i/ili identiteta, prosudbeno povjerenstvo za dodjelu nagrade, koje je djelovalo u sastavu Julijana Matanović, Matija Ivačić i Mario Kolar (predsjednik) jednoglasno je odlučilo da ovu nagradu zaslužuje upravo navedeni roman Gorana Tribusona. Prema obrazloženju, prilikom izbora laureata nagrade koja nosi ime Frana Galovića, povjerenstvo uvijek povlači paralele s velikim Franom, tražeći one koji književnoj, estetskoj vrijednosti svojeg djela, dodaju i taj specifični, prije svega zavičajni štih, promatrajući istovremeno vlastiti zavičaj kritički, dakle ne idealizacijski, kao što ga nije promatrao niti Galović, iako bi nas toplina kojom ga opisuje mogla zavesti na takvo čitanje. U svakom slučaju, sve pobrojano povjerenstvo je pronašlo i u iznimnom djelu ovogodišnjeg laureata.

I ove je godine priliku za izbor svog favorita imala i publika, a najviše glasova čitatelja, koji su za dobitnika nagrade mogli glasovati u knjižnicama i preko interneta, dobio je Zoran Žmirić za roman "Pacijent iz sobe 19". Dodajmo da od 2017. godine osim plakete i novčane nagrade, Nagrada “Fran Galović” sadržava i statuu koju izrađuje mladi koprivnički kipar Marko Lončar.


Na završnoj je svečanosti dodijeljena i nagrada “Mali Galović” za književno stvaralaštvo mladih. Povjerenstvo u sastavu Maja Krulić Gačan, Petar Lukačić i Darko Pernjak zaprimilo je na natječaj 52 učenička rada. Od sedmero finalista povjerenstvo je izabralo tri ravnopravna dobitnika nagrade „Mali Galović“, a to su Lovro Halaček, Martin Barberić i Ivana Kos. Lovro Halaček je iz Koprivničkih Bregi, učenik 7. razreda OŠ Koprivnički Bregi, mentorica mu je profesorica Sanja Danček. Pjesma „Hižica bela“ je na kajkavskom i dijeli s čitateljem topli prizor seoskog dvorišta.Martin Barberic iz Koprivnice učenik je 1. razreda Gimnazije „Fran Galović“, mentorica mu je profesorica Ana Marija Međimorec. Kroz pjesmu „V jesen“ progovara jezikom i prizorima bliskim Galovićevom izražaju.Ivana Kos dolazi iz Koprivnice, učenica je 4. razreda Gimnazije „Fran Galović“, mentorica joj je profesorica Dubravka Šutalo Kovačić. „Dnevnik iz Crikvenice“ priča je o doživljajima iz lječilišta koje Ivana niza na mladenački duhovit i sugestivan način.

Na svečanoj završnici okupljenima su svoju poeziju i prozu čitali gosti Galovićeve jeseni, a svojim nastupima uveličali su ju i učenici Umjetničke škole “Fortunat Pintarić”.

Goran Tribuson

Otac od bronce

  • Mozaik knjiga 03/2019.
  • 492 str., meki uvez
  • ISBN 9789531424882

'Otac od bronce' novi je roman Gorana Tribusona, jednog od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih prozaika. Nakon nekoliko godina provedenih u Austriji gdje se bavio mutnim poslovima i bez prevelikih kontakata s vlastitom obitelji, Žak Kralj vraća se u rodni grad gdje ga čekaju tetka, rat koji kuca na vrata i mrtav otac s kojim se nije rastao u dobrim odnosima...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –