Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 28.06.2023.

Drugi Festival knjige u Matici hrvatskoj – Matica dobrih knjiga
Održava se
29.06.-02.07.2023.

U Matici hrvatskoj od 29. lipnja do 2. srpnja održava se Drugi festival knjige pod sloganom Matica dobrih knjiga. Uz predstavljanja novih naslova dvadeset i jednog Matičina ogranka, na Festivalu će sudjelovati i ogranci iz BiH, kao i gosti: nakladničke kuće Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Hrvatska sveučilišna naklada. 

Tijekom četiri festivalska dana, posjetitelji će u dvorištu Matičine Palače (Strossmayerov trg 4) moći uživati u koncertima klape Stine, Nikice Polegubića na gitari, a ove godine i večerima poezije uz nastup dramskih umjetnika i učenika Glazbene škole Pavla Markovca te u izložbi. 

Svečano otvaranje Festivala održat će se u četvrtak, 29. lipnja u 19 sati kada će Matica hrvatska predstaviti Izabrana djela Vesne Parun I. i II. uz nastup dramske umjetnice Branke Cvitković. Prigodne riječi uputit će predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek. Nakon predstavljanja uslijed će koncert Klape Stine.

Neposredno prije svečanog otvaranja u Galeriji Matice hrvatske u 18.30 otvara se skupna izložba „Književnici i književnost u karikaturi“. Riječ je o izložbi 24 umjetnika odabranih na natječaju kojim je Matica nastojala poduprijeti umjetničko stvaralaštvo i promovirati književnost i čitanje. Nagrađeni i ostali izabrani radovi bit će izloženi u Galeriji Matice hrvatske tijekom Drugog festivala knjige. 

Ovogodišnji Festival okuplja različita izdanja ogranaka od kojih Fenomen glagoljice (OMH u Zadru), Lirski referendum: I stihovi dišu (OMH u Križevcima), Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka (II. dopunjeno izdanje) OMH u Gospiću, monografiju Drago Jančić (OMH u Zaprešiću) i dr.

Od naslova valja izdvojiti i novu knjigu Nives Opačić Rakova djeca, Zbornik I. međunarodne znanstveno-stručne konferencije Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma Fakulteta hrvatskih studija, Književnost ili prosvjetiteljstvo – komparatističke studije o književnosti i kulturi XVIII. stoljeća (Hrvatska sveučilišna naklada), zbirku Josipe Dragičević, One (Društvo hrvatskih književnika). Hrvatski institut za povijest predstavlja knjigu Za naše junake... Rad dobrotvornih društava grada Zagreba u Prvom svjetskom ratu dok će prijevod dva naslova Mihajla Mihajloviča Kocjubinskog Fatamorgana i Sjene zaboravljenih predaka predstaviti Matica hrvatska i Disput. 

Na zatvaranju Festivala u nedjelju, 2. srpnja nakladnička kuća Alfa donosi knjigu Mate Marasa, Komedija od života, Matica hrvatska novu knjigu Pavla Pavličića Općinski pjesnik, a Festival završava koncertom Nikice Polegubića na gitari. 

Promocije moderiraju Zrinka Turalija i Tamara Džebić Šaljan

Drugi festival knjige u Matici hrvatskoj poduprli su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, brojni sponzori i donatori, a medijski su pokrovitelji Večernji list, HKM i Vijenac.

Ulaz je na sva događanja besplatan! 

Više informacija i detaljan program dostupni su u prilogu te na mrežnim stranicama Matice hrvatske i društvenim mrežama.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –