Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Matica hrvatska ×

Najava • 14.03.2023.

Kolokvij o književnom stvaralaštvu Ivana Gorana Kovačića

Matica hrvatska organzira Kolokvij u povodu 110. obljetnice rođenja Ivana Gorana Kovačića, u utorak, 14. ožujka u Dvorani Jure Petričevića. Kroz dvije sesije profesori, znanstvenici i stručnjaci predstavit će put Kovačićevog književnog sazrijevanja, specifičan pjesnički izraz i njegov bogati književni opus.
Najava • 20.10.2022.

Znanstveni skup o predsjednicima Matice hrvatske

U Matici hrvatskoj 20. i 21. listopada (četvrtak i petak) bit će održan Znanstveni skup Predsjednici Matice hrvatske 1842–1996. Na skupu koji će okupiti niz istaknutih stručnjaka koji dolaze iz vodećih znanstvenih i kulturnih ustanova bit će progovoreno o ukupno 21 predsjedniku MH, počevši od grofa Janka Draškovića zaključno do Vlade Gotovca.
Najava • 15.09.2022.

Matica dobrih knjiga – prvi festival knjige u Matici hrvatskoj

U Matici hrvatskoj od 15. do 18. rujna održava se Prvi festival knjige pod sloganom 'Matica dobrih knjiga'. Tijekom četiri festivalska dana predstavit će se 40-ak novih izdanja Matice i njezinih ogranaka te gostujućih nakladničkih kuća, a posjetitelji će moći uživati u koncertima i izložbi. Svečano otvaranje Festivala održat će se u četvrtak 15. rujna u 11 sati.
Najava • 16.03.2022.

Tribina Lingvistika s povodom: hrvatski jezik u digitalnom dobu

Odjel za jezikoslovlje Matice hrvatske organizira tribinu 'Lingvistika s povodom: hrvatski jezik u digitalnom dobu', koja će se u srijedu 16. ožujka održati u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu. Sudjeluju: Marko Tadić, Ida Raffaelli i Daniela Katunar.
Najava • 09.10.2019.

Znanstveno-stručni skup u povodu 150 godina od prvog broja Vienca

U Matici hrvatskoj 9. i 10. listopada održava se znanstveno-stručni skup u povodu 150 godina od prvog broja Vienca, središnjeg časopisa hrvatske književnosti 19. stoljeća. Skup u suorganizaciji Matice hrvatske i Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu okupit će više od 40 znanstvenika koji će se baviti raznim temama.
Najava • 02.02.2006.

Okrugli stol povodom knjige "Jezik i identitet na Balkanu"

Odjel za jezikoslovlje Matice hrvatske ima čast pozvati Vas na Okrugli stol vezan uz knjigu Roberta D. Greenberga "Jezik i identitet na Balkanu : Raspad srpsko-hrvatskog" koji će se održati u četvrtak, 2. veljače 2006. u Matici hrvatskoj s početkom u 11.00 sati. Uvodno će svoja mišljenja iznijeti najeminentniji jezikoslovni stručnjaci u Hrvatskoj, nakon čega slijedi rasprava.
Najava • 25.01.2006.

U službi domovine

Odjel za povijest Matice hrvatske poziva Vas na predstavljanje knjige Hrvoja Kačića "U službi domovine : Croatia rediviva". Riječ je o svojevrsnom zborniku članaka, govora, intervjua, izvještaja, dopisa i apela iz devedesetih u kojima se tematizira raspad Jugoslavije, propast komunističkoga sistema te nastanak i obrana hrvatske države nastala iz pera jednog od značajnih svjedoka i sudionika obrane i...