Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 04.06.2024.

Treći festival knjige u Matici hrvatskoj: Matica dobrih knjiga
Održava se
06.-09.06.2024.

Matica dobrih knjiga

Treći festival knjige u Matici hrvatskoj održat će se od 6 do 9. lipnja pod sloganom Matica dobrih knjiga.

Osim u predstavljanjima novih izdanja, tijekom četiri festivalska dana, posjetitelji će u dvorištu Matičine Palače na Strossmayerovom trgu u Zagrebu moći uživati u koncertima, Večeri poezije ali i „Doručku s pjesnicima“ (DHK i Matica hrvatska). 

Svečano otvaranje Festivala bit će u četvrtak, 6. lipnja u 19 sati. Prigodni govor održat će predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Nikola Plečko (Nik Titanik). 

U Godini Marka Marulića ovogodišnji Festival otvara se predstavljanjem trećeg sveska Marulićevih djela u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti – Latinska moralnopoučna i teološka proza, koji je priredio Bratislav Lučin. Radi se o reprezentativnom izboru iz Marulićevih renesansnih proznih uspješnica o kojima će govoriti urednik izdanja Ivan Lupić sa Sveučilišta u Rijeci i Lahorka Plejić Poje sa Sveučilišta u Zagrebu. 

Svojim nastupom otvaranje će uveličati i Policijska klapa Sveti Mihovil.

Prethodno se u 18.30 u Matičinoj Galeriji otvara Međunarodna izložba karikatura u organizaciji Matice hrvatske i Hrvatskog društva karikaturista. Najava je to tradicionalne 29. Međunarodne izložbe karikatura Zagreb 2024. koja će u studenom biti postavljena i otvorena u Kući karikature Oto Reisinger. Tema izložbe je "Književnost u karikaturi" pa se ova najavna izložba uklapa u program Trećeg festivala knjige u Matici hrvatskoj te tako sinergijski spaja ove dvije vrste umjetnosti koje svaka na svoj način pričaju priče i bilježe povijest, sadašnjost i budućnost našeg društva.

Od ostalih programa organizatori izdvajaju predstavljanje ponovljenog izdanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić (OMH u Ogulinu), monografiju Bioraznolikost Radovana Kranjčeva (OMH u Koprivnici) a održat će se i predstavljanje dva prozna teksta Miguela de Cervantesa Saavedre: Brak na prijevaru / Razgovor pasa (Disput) i Povijest zagrebačkog sporta Damira Škarpe (Alfa). 

Krešimir Dabo bavi se idejama brendiranja nacionalnog identiteta temeljenog na tradicijskom nasljeđu u knjizi Iza i ispred pozornice (Naklada Ljevak). O Zborniku Biografija, hagiografija, karizma. Funkcionalizacija teksta u hrvatskim i europskim redovničkim zajednicama govorit će s Fakulteta hrvatskih studija, a o tomu kako je Živjeti u Kotoru u 18. stoljeću s Hrvatskog instituta za povijest. Prve prikaze Kristova rođenja u umjetnosti na primjeru rimskih sarkofaga 4. stoljeća na Festivalu predstavlja Hrvatska sveučilišna naklada, a Kršćanska sadašnjost novu knjigu don Antona Šuljića Ni tamjan, ni dogmatika. Matica hrvatska predstavit će i nova izdanja Tumačeva priča i druge novele Ranka Matasovića, zbirku priča Nulta tolerancija i druge priče Ratka Cvetnića te povijesni roman Hram oblaka Davora Velnića

Ulaz na sva događanja je besplatan!

Više informacija i detaljan program dostupni su na mrežnim stranicama Matice hrvatske.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –