Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.10.2022.

Znanstveni skup o predsjednicima Matice hrvatske
Održava se
20.-21.10.2022.

Izložba Matičine Matice – Predsjednici Matice hrvatske 1842–2022

U Matici hrvatskoj 20. i 21. listopada (četvrtak i petak) bit će održan Znanstveni skup Predsjednici Matice hrvatske 1842–1996. Dvodnevni skup priređen je kao dio programa obilježavanja 180. obljetnice postojanja Matice hrvatske, koji se odvija tijekom cijele godine. 

Skup će okupiti niz istaknutih stručnjaka koji dolaze iz vodećih znanstvenih i kulturnih ustanova (Hrvatskoga instituta za povijest, Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr). a dio izlagača dolazi i iz same Matice hrvatske, pa tako i nekadašnji predsjednik akademik Stjepan Damjanović. Na skupu će biti progovoreno o ukupno 21 predsjedniku MH, počevši od grofa Janka Draškovića zaključno do Vlade Gotovca

Cilj je skupa osvijetliti njihovo djelovanje kao predsjednika najstarije i stožerne hrvatske kulturne ustanove, ali i progovoriti o predsjednicima kao istaknutim dionicima hrvatskoga javnog života, odnosno kulturnog i znanstvenog stvaranja. Matica i njezini predsjednici u nešto manje od dva stoljeća djelovanja dali su izniman doprinos razvitku hrvatskoga društva te poticanju i promicanju kulture i znanosti. Iz Matice ističu kako su neki od njih svojim dugotrajnim djelovanjem u Matici u teškim vremenima ostavili dublje tragove od drugih. 

Uz znanstveni skup, do 22. listopada na Strossmayerovu trgu u Zagrebu može se pogledati nova izložba Hrvatskog povijesnog muzeja „Matičine Matice – Predsjednici Matice hrvatske 1842–2022“ tj. II. izložba iz ciklusa izložbi „HISMUS Parkour“. Organizirana je u suradnji s MH u povodu 180. obljetnice osnutka. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –