Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.03.2022.

Tribina Lingvistika s povodom: hrvatski jezik u digitalnom dobu
Održava se
16.03.2022. u 18h

Odjel za jezikoslovlje Matice hrvatske organizira tribinu "Lingvistika s povodom: hrvatski jezik u digitalnom dobu", koja će se u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu održati u srijedu 16. ožujka s početkom u 18 sati.

Sudjeluju: prof. dr. sc. Marko Tadić, prof. dr. sc. Ida Raffaelli i doc. dr. sc. Daniela Katunar

Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. nastala je u osvit suvremenoga digitalnoga doba koje je u nadolazećim desetljećima dubinski promijenilo naš svijet, uključujući i onaj jezični. Iste je godine sastavljen prvi hrvatski računalni korpus, a godinu dana kasnije prvi je puta u povijesti lingvistike, i to upravo u Zagrebu, uporabljen usporedni računalni korpus u kontrastivnolingvističkim istraživanjima. Razvojem računalne lingvistike i jezičnih tehnologija od polovice 20. stoljeća do danas stvorio se novi prostor za jezikoslovna proučavanja – od novog pogleda na pitanja prikupljanja i obrade hrvatske jezične građe, kontrastivnoga proučavanja različitih jezika do računalne simulacije ljudske komunikacije. 

Hrvatski jezik u informacijskom društvu na nove načine sudjeluje u razmjeni znanja, u povezivanju društava i kultura, kao i u zastupljenosti jezičnoga i kulturnoga nasljeđa nekog naroda u svijetu. Kako se jezik mijenja u digitalnom prostoru i kako jezik mijenja digitalni prostor? Koja je uloga i važnost jezičnih tehnologija u očuvanju jezika, njegovu razvoju i opisu? Kako digitalnim očuvanjem jezika čuvamo i vlastito kulturno nasljeđe? To će biti teme razgovora s Markom Tadićem, predstojnikom Katedre za algebarsku i računalnu lingvistiku Odsjeka za lingvistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –