Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.09.2009.

Drugi svjetski rat iz perspektive književnika
Održava se
10.09.2009.

U knjižari Profil Megastore, u četvrtak, 10. rujna 2009. u 19 sati održat će se predstavljanje autora i čitanje iz djela na temu 'Drugi svjetski rat, holokaust i književnost danas' u organizaciji 'Susjedstva riječi', regionalnog susreta Hrvatskog centra P.E.N.-a.
O temi susreta razgovarat će ugledni pisci i publicisti Daša Drndić, Slavko Goldstein, Tvrtko Jakovina, Drago Jančar, Ivan Lovrenović, Dragan Radulović, Slobodan Šnajder i Andrea Zlatar.
'Susjedstvo riječi', regionalni susret Hrvatskog centra P.E.N.-a, govori o još i danas važnoj i bolnoj temi – Drugom svjetskom ratu, holokaustu i književnosti danas. Upravo ove godine obilježava se sedamdeseta godišnjica izbijanja najkrvavijeg sukoba u povijesti, sukoba koji je promijenio ne samo kartu Europe i svijeta, već je donio najstrašnije užase – od logora smrti i programa istrebljenja jedne nacije pa sve do atomske bombe.

Susret 'Susjedstvo riječi' želi potaknuti da se o temama Drugog svjetskog rata i holokausta progovori i iz perspektive književnosti i publicistike, da se pokuša uvidjeti zašto nedovoljno pišemo, zašto naše pisce zapravo rijetko zanimaju takve teme, zašto se na našim pozornicama rijetko izvode drame koje se bave Drugim svjetskim ratom, zašto nas slabo zanima vlastita prošlost, i na koji se umjetnički način možemo baviti partizanima, ustašama, četnicima, belogardejcima, logorima smrti od Jadovna i Danice do Jasenovca, te kako to da se zapravo i povjesničari i publicisti relativno rijetko odlučuju baviti Drugim svjetskim ratom.

Zatvaramo li i dalje svoje kosture u ormar i hoće li oni zbog toga ponovno iskočiti kada im se najmanje nadamo, kao što je bilo početkom devedesetih?

– Povezani sadržaj –

Kritika • 01.12.2015.

Laurent Binet : HHhH

– Pretraži sve članke –