Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 27.12.2007.

Druženje sa Slavenkom Drakulić i Rujanom Jeger

U subotu 29. prosinca 2007. u 12 sati, u knjižari Profil Megastore u Zagrebu, održati će se druženje s autoricama koje su obilježile Profilovu 2007. godinu, druženje s majkom i kćeri, Slavenkom Drakulić i Rujanom Jeger.  

Slavenka Drakulić je 2007. godinu obilježila uspjehom svojeg romana o Fridi Khalo , «Frida ili o boli» (Profil, 2007.), dok je Rujana srca ženske čitateljske publike razoružala svojom novom zbirkom kolumni «Opsjednuta» (Profil, 2007.).  

Upoznati ih možete u subotu, u Profilovom Megastoreu u Bogovićevoj 7. u Zagrebu, i saznati sve što povezuje ove dvije žene, i koja je sila svemira namijenila i jednoj i drugog da postanu glasovi svoje generacije.  

Svi ste pozvani!  


O autoricama:    

Slavenka Drakulić    
Najprevođenija hrvatska književnica, čiji su romani i eseji objavljeni u inozemstvu u više od 100 izdanja, nakon osmogodišnje pauze napisala je roman koji se istovremeno pojavljuje u Švedskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj. Ljubav i bol opsesivne su teme Slavenke Drakulić, a u Fridi Khalo pronašla je junakinju koja joj je omogućila da istraži najdublje i najekstremnije registre tih temeljnih ljudskih osjećaja. Meksička slikarica koja je preživjela 32 operacije - u mladosti joj je utrobu probola čelična šipka, noga joj je bila potpuno smrskana, a kralježnica zauvijek uništena - unatoč boli, stalnoj i nesavladivoj, živjela je intenzivno i ispunjeno. Bila je u vezi s nekima od najglasovitijih ljudi svog doba i naslikala je slike koje su je pretvorile u ikonu 20. stoljeća. Ponirući u njen svijet boli i ljubavi, s puno tankoćutnosti, i sa zalogom vlastitog iskustva, Slavenka Drakulić napisala je fascinantan roman u kojem se neprekidno isprepliću, obogaćuju i poništavaju jezik boli i jezik ljubavi.  

Rujana Jeger  
Među cijelim nizom kolumnistica ženskih magazina i časopisa, Rujana Jeger izborila je zasebnu poziciju. I ona piše o uobičajenim temama tih magazina, mršavljenju, muškarcima i ženama, raznim kremama i kremicama, ali istodobno zadržava slobodu da kritizira svijet koji promoviraju časopisi u kojima objavljuje. Kao i ostale kolumnistice, jako je svijesna ženskog položaja u društvu, ali ni tu ne upada u stereotipe, jer pokazuje razumijevanje i za pozicije muškaraca, a probija i formalna ograničenja takvog pisanja, pa su njene kolumne vrlo često briljantne priče, veoma nalik onima iz njenog hvaljenjog romana «Darkroom» (Moderna vremena, 2001). Njena mama, muž, pas, baka glavni su likovi knjige koja se može čitati i kao roman. Zbog svih tih kvaliteta Rujana Jeger je odmah po izlasku «Opsjednute», zasluženo zasjela na prvo mjesto hrvatskih top lista.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –