Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.06.2022.

Dvije godine Top liste knjiga - pogledajte najprodavanije knjige u knjižarama u mjesecu svibnju 2022.

Top lista knjiga

Prošle su dvije godine otkako je sredinom 2020. godine portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena pokrenuo projekt Top lista najprodavanijih knjiga prema podacima o prodaji u knjižarama. Projekt je pokrenut s ciljem objektivnog, neovisnog informiranja šire javnosti o najprodavanijim naslovima u Hrvatskoj, iz područja beletristike, publicistike i knjiga za djecu, ali i ostalih tematskih niša i žanrova, u ovom trenutku njih sveukupno 12.

Top lista najprodavanijih knjiga omogućuje da čitalačka publika, osim o tome koji se naslovi najviše traže u knjižarama, ima priliku informirati se i o novitetima na tržištu, što TOP LISTU KNJIGA čini dodatnim alatom u poticanju čitanja, ali nikako manje važno, i za prodaju aktualnih izdanja, jer i profesionalci u knjižnoj branši, poglavito knjižari, zahvaljujući TOP LISTI sada mogu korigirati svoje nabavne politike, nastojeći da u svojim knjižarama imaju i one naslove koji su tržišno potvrđeni od šire publike.

O važnosti prikupljanja informacija o prodaji iz knjižarske mreže govori i podatak iz ovogodišnjeg istraživanja hrvatskog tržišta knjiga koji pokazuje da čitatelji odluku o kupnji najčešće donose na mjestu kupnje odnosno u knjižari, te da distribucija i prodaja kroz knjižarsku mrežu čini oko 50% prodajnog udjela

Top lista knjiga objedinjuje mjesečne izvještaje o prodaji koje Moderna vremena prikupljaju iz reprezentativnog uzorka od 40+ knjižara u Hrvatskoj (uključujući i njihovu internetsku prodaju!), a broj uključenih knjižara tijekom drugog polugodišta 2022. još će se povećati.

Projekt Top lista knjiga temelji se na većem broju generiranih top-listi segmentiranih po različitim tematkim ili žanrovskim kriterijima, koji odražavaju i raznolikost interesa šire čitateljske publike. Najprodavanije naslove tako je moguće pregledavati kroz pojedinačne top liste iz područja: Publicistika / Književnost / Hrvatska književnost / Knjige za djecu i mlade / Slikovnice / Mentalni i duhovni razvoj / Djeca i roditelji / Društvo, politika, povijest / Biografije i memoari / Popularna znanost i tehnologija / Putopisi i putovanja / Hrana i kuharice.

Najprodavanije knjige - Književnost

Već duže vrijeme na hrvatskom tržištu knjiga osjeća se nedostatak novih velikih književnih hitova, i stranih i domaćih, pa iako se neki beletristički naslovi solidno prodaju, u usporedbi s publicističkim, ne-književnim izdanjima može se reći da je posljednjih mjeseci književnost u znatnijoj defanzivi (u ukupnoj prodaji, bez obzira na žanrove i tematske niše, od 20 najprodavanijih tek su tri-četiri beletristička naslova!), dok ostalo otpada na publicističke naslove (non-fiction) i knjige/slikovnice za djecu i mlade. 

U svibnju je na vrhu TOP 50 KNJIŽEVNOSTI (strane i domaće) roman "Svježa voda za cvijeće" Valerie Perrin (izdavač: Sonatina), a od najnovijih naslova na listi su se još izdvojili "Idilična koliba u Irskoj" Julie Caplin (Koncept izdavaštvo), "Onkraj zime" Isabel Allende (Vuković & Runjić) i "Dva života Lydije Bird" Josie Silver (V.B.Z.). Očekivano, na listi dobro kotiraju i "Anomalija" Hervéa Le Telliera (Fraktura), "Pogled" Elif Shafak te "Jutarnja zvijezda" Karl Ove Knausgarda (Naklada OceanMore). Cjelokupnu listu pogledajte ovdje.

U TOP 20 HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI već je mjesecima na vrhu Tisja Kljaković Braić s knjigom "U malu je uša đava", uz "Pozdrav iz Staljingrada" Romana Pavića i "Hotel Wartburg" Zorana Žmirića (ova tri prvoplasirana naslova izdala je Fraktura). Od sasvim novih knjiga na listu su ušli i "Štakori" Jana Bolića (Beletra) te "Novi kraj" Đurđice Čilić (Disput). Cjelokupnu listu pogledajte ovdje.

Najprodavanije knjige - Publicistika

Pogled na listu TOP 50 PUBLICISTIKA i naslova iz tematskih niša pokazuje da je znatan broj knjiga i dalje ostao na približno sličnim pozicijama, no na samom vrhu su se dogodile bitne promjene. Tako su u svibnju tri najprodavanija, ujedno i novija naslova bila "Kako prevladati anksioznost" Judson Brewer (Planetopija), "Službena Harry Potter kuharica" (Školska knjiga) i "Moć osjećajnosti" Anite Moorjani (V.B.Z.), a već od prije koji mjesec dobro kotiraju i "Zeko - Biografija Velimira Zajeca" Sanjina Španovića (Studio Moderna), "Kako se manje mučiti u svakodnevnom životu" Christel Petitcollin (Poetika), "Nemogući uspon" Marca Synota (V.B.Z.)... uz već "zacementirane" naslove na listi poput "12 pravila za život" Jordana B. Petersona, "Dah" Jamesa Nestora, "Voli me više od svega na svijetu" Mire Furlan (Fraktura) i druge.

Na tzv. nišnim listama izdvojili su se i "Montessori od prvoga dana" Paule Polk Lilliard (Stilus knjiga), "Umijeće ratovanja" Sun Tzua u čak dva izdanja (Mozaik knjiga i Naklada Uliks), "Je l' čemu ovo?" Jerryja Seinfelda (Školska knjiga), "Božja jednadžba" Michia Kakua, "Ljubav oko svijeta" Davora Rostuhara (Klub za ekspedicionizam i kulturu), "Do kraja svijeta i natrag" Riane Petanjek (Iris Illyrica), dvije dječje kuharice "Djeca kuhaju: Juhe, paste, meso""Djeca kuhaju: Povrće, voće, sendvići" Iryne Stepanove (RTL)... Cjelokupnu listu pogledajte ovdje.

Najprodavanije knjige - Knjige i slikovnice za djecu i mlade

Knjige za djecu i mlade gotovo su siguran poslovni uspjeh, no uglavnom kada se radi o prijevodnim izdanjima popularnih svjetskih autora/ica i ilustratora/ica te njihovih još popularnijih serijala, što se pak ne bi moglo reći za domaća djela iste vrste. U svibnju je na vrhu liste TOP 20 KNJIGA ZA DJECU I MLADE bio "Gregov dnevnik: Sportska slava" Jeffa Kinneyja (Mozaik knjiga), nakon kojeg slijede čak tri knjige Harriet Muncaste o pustolovinama Izadore Moon - "Izadora Moon kreće u školu", "Izadora Moon slavi rođendan""Izadora Moon na ljetovanju" (V.B.Z.). Cjelokupnu listu pogledajte ovdje.

Što se pak TOP 20 SLIKOVNICA tiče, uz svevremensku "Ježevu kućicu" Branka Ćopića (Naša djeca), u svibnju vrh liste drži "Pogodi koliko te volim" Sama McBratneyja i Anite Jeram (Egmont), a veseli da su na listi i dvije domaće slikovnice - "Lanina škola" Mirne Brođanac (Naklada Ljevak) i praktično-poučna "Peremo zube" Filipa Kozine (Naša djeca). Jedna od zanimljivosti ove liste je da nakladnička kuća Planet Zoe svojim slikovnicama drži čak trećinu mjesta u TOP 20, iako nema vlastite knjižare. Cjelokupnu listu pogledajte ovdje.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –