Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 03.04.2017.

Edicije Božičević predstavljaju roman 'Tijela bez težine' Valerije Luiselli
Održava se
04.04.2017. u 18h

Valeria Lusielli: Tijela bez težine

U utorak, 4. travnja 2017. s početkom u 18:00 sati u Knjižnici i čitaonici "Bogdana Ogrizovića" (Preradovićeva 5, Zagreb) Edicije Božičević predstavit će roman "Tijela bez težine" mlade meksičke autorice Valerije Luiselli.

Sudjeluju: Matija Janeš, prevoditelj i Josip Ivanović, urednik knjige.

Moderira: Tomica Bajsić.


***

Granice kod mlade ali već itekako afirmirane meksičke spisateljice Valerie Lusielli (koja je gostovala na FEKP-u 2015.) predstavljaju jednu od glavnih tematskih preokupacija, samo što nije riječ o tvrdim, takozvanim konkretnim granicama. Riječ je o granicama fiktivnog i zbiljskog, granicama halucinacija ili priviđanja i nečega što bi mogli nazvati stvarnosti, granicama istine i laži to jest fikcije. (...)

Tekst je neka vrsta palimpsesta gdje se tri priče, točnije tri pripovjedna plana i tri pripovjedne perspektive preklapaju, u početku nešto očitije, kasnije sve neprimjetnije. To je priča o utvarama, bile te utvare prošlost, opsesija, nešto što nas proganja ili dječja izmišljotina. (...)

„Tijela bez težine“ zaigran su, vješto napisan roman koji daje naslutiti nevjerojatnu ambiciju i talent mlade autorice. I dok nisam sklon djelo objašnjavati vlastitim riječima, Valeria Luiselli sasvim zgodno sublimira „Tijela Bez težine“: „...horizontalni roman, ispripovijedan vertikalno, tih roman, da ne probudi djecu“.

Sven Popović (iz kritike)

Valeria Luiselli

Tijela bez težine

  • Prijevod: Matija Janeš
  • Edicije Božičević 12/2016.
  • 150 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537953621

Roman donosi dvije glavne fabularne linije, jednu u prošlosti i povezanu s imenom Gilberta Owena, već pomalo zaboravljena meksičkog modernističkog pjesnika koji je živio u prvoj polovini 20 stoljeća. Njegovu pak poeziju i životnu putanju koja ga je odvela u New York istražuje mlada spisateljica i prevoditeljica iz sadašnjosti, nastanjena u spomenutom gradu, protagonistkinja romana.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –