Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.05.2013.

Edo Popović : 26 godina Boogieja i 36 godina rock’n’rolla

U sklopu Festivala europske kratke priče, u ponedjeljak 27. svibnja s početkom u 18:30 sati u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, održat će se program "26 godina Boogieja i 36 godina rock’n’rolla", kojim će se obilježiti 25 godina od objavljivanja kultne zbirke "Ponoćni Boogie" i 36 godina književnoga rada Ede Popovića.

Sudjeluju: Edo Popović, Nenad Bartolčić, Branko Čegec
Moderira: Roman Simić Bodrožić

Ponoćni boogie, kultna knjiga hrvatske književnosti, slavi 26. rođendan i – hvala na pitanju! – jednako je zamamna kao i na dan kad je objavljena. Od prve objavljene priče njezina autora, Ede Popovića, prošlo je pak 36 godina – i ako je od tog boogieja u hrvatskoj književnosti bilo rock’n’rolla – prašio ga je on! Pisac kojega volimo, dvije neokrugle obljetnice koje se moraju proslaviti! (FEKP)

Povodom 25 godina od objavljivanja "Ponoćnog boogieja" krajem 2012. godine u izdanju Naklade OceanMore, objavljeno je dopunjeno izdanje - "Ponoćni boogie i druge priče". U ovom se posebnom izdanju nalazi (autorski) izbor iz triju zbirki priča, autorov predgovor te dvadesetak stranica s fotografijama i faksimilima pisama i tekstova koje oslikavaju duhovnu atmosferu osamdesetih godina, kada su nastajale priče objavljene u "Ponoćnom boogieu".

Da ne bi bilo zabune, pri normalnom barometarskom pritisku i uobičajenoj vlažnosti zraka, svaka sličnost mene sa samim sobom posve je slučajna, popraćena visokom temperaturom i halucinantnim groznicama. Svoju pravu njušku, u normalnim okolnostima, držim u čeličnom sefu, ljubomorno je čuvam od pogleda drugih, ne dam se zajebati. Jer čim je pokažem, makar i na trenutak, razbiju me, izmjere, definiraju, smjeste u prostor i vrijeme. Ne želim imati nikakve veze s prostorom i vremenom. Nema me! Svatko ima pravo na moju neprisutnost.

Edo Popović, Ponoćni boogie

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –