Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.03.2015.

Ženijalni vikend – Kino 8. Mart povodom Dana žena
Održava se
18.-08.03.2015.

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača i Hrvatski audiovizualni centar u sklopu programa 'Ženijalni vikend – Kino 8. mart' koji će se od 6. do 8. ožujka održavati u 17 nezavisnih kina diljem Hrvatske, donose izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu.

U sklopu programa 'Ženijalni vikend – Kino 8. mart', prikazat će se sedam dugih i šest kratkih ostvarenja hrvatskih redateljica i redatelja. Tako će svaki gledatelj koji dođe u kino, osim velikih svjetskih i domaćih naslova, vidjeti i naslove recentnije domaće kratkometražne produkcije. Naravno, u skladu sa 8. martom i odabrani kratki filmovi donose priče u kojima glavnu riječ vode žene.


Tako će se u sklopu Ženijalnog vikenda prikazati film "Srami se" Darije Blažević. Film govori o majci koja daje pretući dječaka koji je pretukao njezina sina.

"Tek tako" Sanje Milardović priča je o djevojci koja mladiću priznaje da joj se on sviđa. No, on ne osjeća isto za nju. Njoj pak nije jasno kako je moguće da se toliko prevarila u razumijevanju njihova odnosa i započinje s ispitivanjem, pa ugodno druženje prerasta u neugodnu situaciju.

"Cura koja je voljela bajke" prvi je profesionalni autorski animirani film mlade redateljice Čejen Černić. Film propituje što se dogodi kada princ spusti princezu na zemlju te ilustrira poznate situacije - naravno, ne one koje ćemo pronaći u bajkama...

"Dove sei, amor mio" nagrađivani je animirani film Veljka Popovića, koji govori o svakodnevnoj rutini jedne starice koja otkriva pomalo otkriva čudne detalje u njezinom životu – od bizarnog odnosa s mužem, do potpune neusklađenosti s ostatkom svijeta. Snaga poricanja i strah od promjene drže staricu u začaranom krugu najgorih noćnih mora, koji se prekida kada se otkrije njezina tajna.

"Balavica" Igora Mirkovića govori o 11-godišnjakinji koja provodi ljeto u neboderu u jednom gradu na sredozemnoj obali. To je njezin tajni svijet, mjesto gdje može biti sa Zanom, mjesnim 14-godišnjim delikventom upućenim u sve ulične trikove. Sva sreća da nitko ne zna što sve rade! Piju, puše, hodaju po rubu, sve ono što ne bi smjeli.

"Ljepotan" Saše Bana govori o Maji koja brine o statistima na snimanju reklama. Ona ima i jedan neugodan zadatak: sortirati statiste prema izgledu – dakle lijepe naprijed, bliže kameri, ružne otraga. Da bi stvari bile još gore, među njima je i njen novi dečko Mladen. Mladen se nikada nije smatrao ljepotanom...


Ova manifestacija obilježava početak revitalizacije malih kina i uvod je u novu programsku shemu kojom će nedavno osnovana Kino mreža od sada nadalje obilježavati zanimljive i značajne datume, poput ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena, te se i na taj način približiti lokalnoj publici.


U 'Ženijalnom vikendu' kojim se prigodnim filmskim programom slavi Dan žena sudjeluje 17 nezavisnih kino dvorana: kino Europa, kino Tuškanac, Art kino Grič, Art kino Metropolis MSU, kino Velebit Koprivnica, kino Galerija Varaždin, POU Samobor, POU Velika Gorica, POU Zabok, POU Novska, POU Daruvar, POU Kutina, CZK Čakovec, Kinematografi Osijek, Kinematografi Dubrovnik, Ekran Split i Art kino Croatia u Rijeci, a detalji o rasporedu projekcija moći će se pronaći na njihovim mrežnim stranicama.

 ***
 
'Ženijalni vikend' moći ćete pratiti i na mrežnim stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra. Tijekom 7. i 8. ožujka svi posjetitelji HAVC-a moći će pogledati četiri kratkometražna rada hrvatskih redatelja, koji su s velikim uspjehom prikazani na nizu domaćih i stranih festivala a čija se radnja odvija na trusnom području muško-ženskih odnosa: "Ko da to nisi ti" Ivana Sikavice, "Kurvo!" Sonje Tarokić, "Slučajno" Tanje Golić i "Zimica" Hane Jušić.

Ono što povezuje sva četiri naslova je da se bave promjenjivim odnosima moći u vezama, a njihovi autori provokativno, inovativno, a često i duhovito razgrađuju neke od osnovnih elemenata svake romantične priče: fantaziju, seks, poduzetnost i ljubav.

Filmovi će se moći pogledati na mrežnim stranicama HAVC-a od subote, 7. ožujka do nedjelje, 8. ožujka u ponoć.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –