Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 15.10.2015.

U Zagrebu počelo snimanje animiranog filma prema priči 'Ježeva kućica' Branka Ćopića

Ježeva kućica

Iz HAVC-a javljaju da će hrabri i skromni Ježurka Ježić ("Po šumi, širom, bez staze, puta / Ježurka Ježić povazdan luta..."), koji je naučio brojne generacije da je vlastiti dom najljepši i najvažniji u životu, vječne vrijednosti širiti i u novom kratkometražnom animiranom filmu za djecu i odrasle. Animirani film prema slavnoj poemi Branka Ćopića "Ježeva kućica" – kako glasi originalni naslov priče – u Zagreb dovodi koprodukcija dvaju studija za animirani film: kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (National Film Bord, NFB) i hrvatskog Bonobostudija. Režiju i scenarij filma potpisuje hrvatsko-kanadska autorica Eva Cvijanović.

Najvažnija faza produkcije filma, snimanje i animiranje lutaka, krenulo je u Zagrebu, a trajat će sve do travnja 2016. godine.


Smješten u Montrealu, NFB je od svog osnutka 1939. godine zaradio pedesetak nominacija za Akademijinu nagradu, a osvojio je čak 12 Oscara: od Susjeda Normana McLarena 1952. do Ryana Chrisa Landretha 2004. i Danskog pjesnika Torill Kove 2006. godine. Studio je 1988. nagrađen i počasnom nagradom Akademije za doprinos filmskoj umjetnosti.

Jelena Popović, producentica NFB-a, kaže: "Redateljica Eva Cvijanović i ja znamo svih 75 stihova Ježeve kuće napamet još od djetinjstva. Taj biser dječje književnosti univerzalno odjekuje i zato ga želimo podijeliti sa cijelim svijetom. Naš je glavni cilj prevesti osjećaj neizmjerne i duboko usađene ljubavi prema domu međunarodnoj publici – kako maloj, tako i velikoj."

Hrvatski partner u projektu, Bonobostudio, od 2008. godine do danas potpisuje 12 animiranih i eksperimentalnih filmova (i pet trenutačno u pripremi), uz čak 40-ak filmova iz cijelog svijeta uključenih u distribuciju. Ti se filmovi mogu pohvaliti sa više od 80 priznanja, izdvojimo Simulacru Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona – koji sudjeluju i na projektu Ježeve kuće – i Dove se, amor mio Veljka Popovića. Bonobostudio jedini je studio u Hrvatskoj koji kontinuirano razvija i snima filmove u tehnici stop-animacije lutaka.

Koproducentica filma, Vanja Andrijević iz Bonobostudija, rado se prihvatila rada na Ježevoj kući sa slavnom kanadskom produkcijom.

"Ovo je prva takva suradnja u posljednjih 40-ak godina, od Zlatka Grgića i njegovih filmova nastalih u produkciji NFB-a. Iznimno nam je zadovoljstvo raditi zajedno na ovoj priči, koja će sada napokon pronaći put i do međunarodne publike. Vrlo smo sretni što se u Zagrebu odrađuje najveći dio produkcije, od izrade lutaka do animacije i snimanja. A ovih smo se dana vratili i iz Sarajeva, gdje smo snimili naratora naše priče, veliki glas domaćeg glumišta, Radu Šerbedžiju."

Eva Cvijanović redateljica je s diplomom iz animiranog filma sa Sveučilišta Concordia, gdje je tijekom studija osvojila prestižne nagrade Zlatko Grgić i Norman McLaren. Godine 2014. hrvatska je publika mogla vidjeti njezin film Morska bolest u natjecateljskom programu festivala animiranog filma Animafest Zagreb. Eva ima jasnu viziju Ježeve kuće: "Ovo je priča o temeljnom i univerzalnom konceptu koji je iznimno bitan u suvremenom kontekstu globalnog sela: dom može biti mjesto, ali i stanje uma koje dijelimo s drugima. Iskustvo domaćeg okruženja zajedničko je svim kulturama i generacijama, i uvijek je jednako važno. Taj prostor, koji nam ujedno služi kao utočište i odraz našeg identiteta, ključan je element ljudske egzistencije. To je razlog zašto danas, kada iza sebe imam mnogo različitih domova u Bosni, Hrvatskoj i Kanadi, ova priča i dalje odjekuje u meni jednako snažno kao nekada, u nekim vrlo drugačijim okolnostima, kada sam je kao dijete prvi put čula."

Za naraciju u filmu Ježeva kuća zadužen je Rade Šerbedžija, glazbu potpisuje Darko Rundek, a Tim Allen savjetnik je za lutke i animaciju Ivani Bošnjak i Thomasu Johnsonu. Allen je, između ostalog, stalni suradnik velikih redatelja na filmovima izrađenim u tehnici lutka-animacije: primjerice Tima Burtona na filmovima Mrtva nevjesta (Corpse Bride) i Frankenweenie te Wesa Andersona na Fantastičnom gospodinu Foxu (Fantastic Mr. Fox).

Film u Hrvatskoj podupire Hrvatski audiovizualni centar, a u Kanadi Nacionalni filmski odbor. Završetak Ježeve kuće očekuje se u ljeto 2016. godine.

Dodatne informacije (i fotografije) o filmu potražite na stranicama Bonobo studija.

Prethodna Slijedeća

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –