Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.10.2015.

Europea u Dvorištu ugostit će češkog pisca Tomáša Zmeškala
Održava se
03.11.2015. u 19h

Životopis crno-bijeloga janjeta Zmeškal Tomáš

Što nam češki pisac crne boje kože može reći o predrasudama koje postoje u svima nama?

Gost nove Europee u Dvorištu je češki pisac Tomáš Zmeškal, autor romana "Ljubavno pismo klinopisom" i "Životopis crno-bijeloga janjeta", objavljenih u izdanju Naklade Ljevak, koja je i organizator ovog susreta s piscem kojeg češka kritika uspoređuje s Bohumilom Hrabalom i Jachymom Topolom.

"Sve boje odrastanja", tema je susreta koji će se dogoditi u utorak, 3. studenoga u 19 sati u zagrebačkom caféu U Dvorištu (Žerjavićeva 7/2).

Tema se nadovezuje na radnju romana "Životopis crno-bijeloga janjeta" koji prati odrastanje brata i sestre, blizanaca crne boje kože u Pragu, a koji se pri odrastanju susreću s nizom predrasuda prema ljudima druge boje kože. Međutim, Zmeškal će u romanu zahvatiti puno dublje u probleme ljudskog ponašanja i različitih predrasuda koje postoje u svima nama.

Tako životi i sudbine likova postaju univerzalni, a o njima će na tribini, uz autora, govoriti Alen Novosad (prevoditelj) i Jadranka Pintarić (književna kritičarka i urednica)

Razgovor će voditi Ivana Simić Bodrožić.

Ulaz slobodan!

O autoru:

Tomáš Zmeškal (knihovnatabor.cz)

Ljubavno pismo klinopisom Zmeškal Tomáš

Tomáš Zmeškal rođen je 1966. godine u Pragu, diplomirao je Engleski jezik i književnost.  Niz godina živio je u Londonu. Tijekom 1980-ih neko je vrijeme svirao u poznatom rock-sastavu Psí vojáci, zajedno sa svojim kolegom piscem i glazbenikom Filipom Topolom. Danas živi u Pragu i radi kao srednjoškolski nastavnik engleskog jezika te kao prevodilac.

Iako je spisateljsku karijeru započeo kao autor kratkih priča koje su mu objavljivane u različitim književnim časopisima, Zmeškal je pažnju šire javnosti pobudio tek svojim prvim romanom "Milostný dopis klínovým písmem" objavljenim 2008. (u hrvatskom prijevodu, Ljubavno pismo klinopisom objavljeno 2011) – neobičnom ljubavnom pričom koja daje postmodernističku sliku Češke u drugoj polovici 20. stoljeća – od završetka Drugog svjetskog rata do "baršunaste revolucije". Kritike su bez izuzetka bile pohvalne, uspoređujući Zmeškala s njegovim uglednim književnim kolegama, poput Bohumila Hrabala i Jachyma Topola. Roman je ušao u uži izbor za uglednu književnu nagradu Magnesia Litera, a dodijeljena mu je prestižna nagrada Josef Škvorecký 2009. i Nagrada EU za književnost 2011. godine.

Godine 2009. objavljen mu je drugi roman, "Životopis černobileho jehnete" (Životopis crno-bijeloga janjeta) napisan puno prije Zmeškalovog prvijenca. Prvi je roman na češkom jeziku koji se bavi iskustvom Afrikanaca u zemljama Istočne Europe. To je priča o djetinjstvu i mladosti brata i sestre, blizanaca crne boje kože, koji nikad nisu upoznali svoje etnički različite roditelje, a odrasli su u kući svoje bake. Unatoč njezinu nastojanju da ih zaštiti, oni se suočavaju s rasizmom i neprijateljstvom okoline – što je tim apsurdnije jer društvo u kojem žive službeno zagovara internacionalizam i razumijevanje i slogu među narodima.

Glavna obilježja Zmeškalova stila su smisao za detalj, poetičnost te sposobnost da uhvati i izrazi esencijalne emocije svojih likova i stvori pravu atmosferu.

– Tomáš Zmeškal poziva vas na Europeu U Dvorištu! –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

Najava • 18.09.2013.

EUROPEA u Dvorištu

– Pretraži sve članke –