Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tomáš Zmeškal

Životopis crno-bijeloga janjeta

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Sanja Milićević Armada
  • 10/2015.
  • 320 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533038513
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman uglednog češkog romanopisca Tomáša Zmeškala "Životopis crno-bijeloga janjeta", autora nagrađivanog romana "Ljubavno pismo klinopisom", priča je o odrastanju blizanaca crne boje kože – Lucije i Václava – u Pragu u doba Hladnog rata, no to nije povijesni niti politički roman. Politička realnost represivnog komunističkog režima izlazi na površinu samo u mjeri u kojoj utječe na život blizanaca, jer je u zemlji s komunističkom ideologijom, koja zastupa jednakost svih ljudi, rasizam itekako prisutan.

Tijekom odrastanja blizanci su suočeni s predrasudama prema ljudima druge boje kože, no to ne znači da i oni nemaju svoje predrasude. Stoga se ne može reći da je ovo knjiga o rasizmu – ona zahvaća puno dublje probleme ljudskog ponašanja i različitih predrasuda koje postoje u svima nama. Jedan od primjera za to je i Božena, baka blizanaca koja ih brani i zagovara jednakost svih ljudi, ali s druge strane izražava svoje predrasude prema narodima susjednih zemalja: Poljacima, Nijemcima, Mađarima itd. Ukratko, ljudi su skloni odnositi se s nepovjerenjem prema onom što im je nepoznato – prema Drugom – stoga se ovaj roman bavi jednom zapravo univerzalnom temom.


Jedno od glavnih obilježja Zmeškalova stila je oko za detalj, poetičnost te sposobnost da uhvati i izrazi esencijalne emocije svojih likova i stvori pravu atmosferu. - Lidové noviny

Otklon od ʻnormalnogʼ daje Zmeškalovoj prozi čudesnu dimenziju. Toj odvažnoj crti u novijoj češkoj književnosti nema premca osim možda u romanima Jáchyma Topola, no to uživanje u neobičnom i čudnovatom nije cilj po sebi, već ima konstruktivnu ulogu i izuzetno je koherentno. - Respekt

Tomáš Zmeškal (rođen 1966. u Pragu) diplomirao je engleski jezik i književnost i neko je vrijeme živio i radio u Londonu. Tijekom 1980-ih svirao je u bendu Psí vojáci zajedno sa svojim kolegom piscem i glazbenikom Filipom Topolom. Zmeškal živi u Pragu i radi kao srednjoškolski nastavnik engleskog jezika, prevodi i piše. Iako je spisateljsku karijeru započeo kao autor kratkih priča koje su mu objavljivane u različitim književnim časopisima, Zmeškal je pažnju šire javnosti pobudio tek svojim prvim romanom, "Ljubavno pismo klinopisom", koji opisuje poslijeratnu Čehoslovačku iz postmoderne, fragmentirane perspektive. Za taj je roman Zmeškal 2009. dobio prestižnu Nagradu "Josef Škvorecki" a 2011, Nagradu EU za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Tomáš Zmeškal poziva vas na Europeu U Dvorištu! –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –