Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / Culturenet • 16.05.2014.

Festival stripa Crtani romani šou, od 16. do 18. svibnja, u Domu HDLU-a

Festival stripa Crtani romani šou, od 16. do 18. svibnja ugošćuje u Domu HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb) zvijezde inozemnog i domaćeg stripa, Paola Eleuterija Serpierija, Morena Burattinija i crtače iz njegova tabora Marca Vernija i Marcella Mangiantinija te Darka Kreča, Dalibora Talajića, Jeana Davida Morvana, Johna McCree, koje će posjetitelji moći upoznati putem predavanja, radionica i susreta, crtanja za publiku i potpisivanja.

Gost ovogodišnjeg, sedamnaestog CRŠ-a bit će i C.B. Cebulski, urednik u Marvelu i jedan od najpoznatijih lovaca na talente u industriji stripa. Njemu svi zainteresirani crtači, tušeri i koloristi mogu predstaviti svoje radove i od njega dobiti pokoji dobar savjet kako krenuti stopama hrvatskih umjetnika Esada Ribića, Dalibora Talajića i Gorana Parlova koji su u toj izdavačkoj kući već ostavili trag, stoji u najavi festivala.
 
Postavljene su dvije izložbe - originalnih radova maestra Galliena Ferrija, vizualnog oca 'Zagora' i 'Made in Cro' s recentnim radovima hrvatskih strip autora koji rade za najveće svjetske strip izdavače poput Marvela, Dark Horsea, DC-a i Delcourta.

Bit će tu i dva natječaja - za stripaše do 15 godina starosti organizira se natječaj "Mladi lav" na temu "Fatamorgana" koji dodjeljuje nagrade u kategorijama do 10 godina te od 11 do 15 godina. Za najmlađe će se održati i škola crtanja stripa, u nekoliko termina sva tri dana festivala.

Drugi natječaj je Cosplay za najbolji kostim superjunaka ili omiljenog lika iz nekog stripa, filma ili igre. Inače prikrivene superjunake ocjenjivat će tročlani žiri za originalnost, kreativnost, izvedbu i detaljnost izrade kostima, a tri najbolja dobit će vrijedne novčane nagrade i stripove.

Po riječima direktora festivala Slavena Goričkog, strip je trenutačno najdinamičniji medij u svijetu, spašava Hollywood, kulturno je blago Francuske, najbrže je rastuća kulturna industrija u Njemačkoj i najvažniji izvozni proizvod japanske kulturne politike. "Festivalom oduvijek pokušavamo istaknuti potrebu za ulaganjem u hrvatski strip, čiji su autori uvijek bili svjetski priznati umjetnici, a kod nas relativno nepoznati. Vjerujemo da će upravo izložba hrvatskih autora, poznatijih i priznatijih u svijetu nego kod nas, pomoći širenju svijesti o njima i unutar zemlje", ustvrdio je.
 
Tijekom festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja.

Ulaz na sve programe CRŠ-a je besplatan. 

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –