Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.09.2014.

Festival svjetske književnosti
Održava se
12.09.2014.

Zadnjeg dana Festivala svjetske književnosti, u petak 12. rujna u programu gostuju Igor Štiks i Ivica Ðikić. Tribine će nam razotriti njemačku autoricu Katharinu Fröhlich i skandinavskog pisca Kjella Westöa koji se proslavio ciklusom od pet epskih romana koji se odvijaju u Helsinkiju tijekom 20. stoljeća.

PROGRAM
petak, 12.9.2014.

Književna matineja za srednjoškolce: Igor Štiks
13.00 kino Europa, Velika dvorana

U programu Književna matineja za srednjoškolce sudjeluje Igor Štiks, a tribinu o odabranom lektirnom naslovu suvremenog hrvatskog autora "Elijahova stolica", moderiraju učenici I. gimnazije iz Zagreba.

Program se održava uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje.

Pisac i njegov čitatelj: Ivica Ðikić i Nenad Rizvanović
17.00 Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Ivica Ðikić (1977) najpoznatiji je po svojem romanu "Cirkus Columbia" (2003) po čijim je motivima filmski redatelj Danis Tanović snimio istoimeni igrani film koji je osvojio brojne festivalske nagrade i prikazivan u redovnoj kino-distribuciji u tridesetak zemalja. Isti roman je dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen te godine u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Preveden je na talijanski i španjolski jezik, a objavljen je u Bosni i Hercegovini (2005) i Srbiji (2011).  

Nenad Rizvanović urednik je u izdavačkoj kući Naklada Ljevak koja je objavila Ðikićeve romane "Sanjao sam slonove" (2011) i "Ponavljanje" (2014). Još jedan urednik ove izdavačke kuće moderira tribinu - Kristijan Vujičić.

Razotkrivanje: Anna Katharina Fröhlich
19.00 kino Europa, dvorana Müller

Povod gostovanju njemačke autorice Anne Katharine Fröhlich (1971) hrvatski je prijevod njezina romana "Kream Korner" (Vuković & Runjić, 2014) za koji je bila nominirana za nagradu Leipziškog sajma knjiga. O bajkovitoj knjizi koja se dobrim dijelom odvija u Indiji među bogatim i dokonim kastama, slonovima i rajskim pticama, ne izbjegavajući pritom nelagodne istine o prhkoj suštini života i smrtnosti, s autoricom će razgovarati Milana Vuković Runjić.

Razotkrivanje: Kjell Westö
21.00 kino Europa, dvorana Müller

Prema mišljenju kritike jedan od najboljih skandinavskih romanopisaca, Kjell Westö (1961.) proslavio se ciklusom od pet epskih romana koji se odvijaju u Helsinkiju tijekom 20. stoljeća. Netom prije Festivala objavljen je prijevod njegovog romana "Privid 1938." za koji je dobio nagrade Švedskog radija i Švedskog književnog društva te nagradu ugledne udruge De nio. Romani su mu prevedeni na petnaestak jezika.

O romanu "Privid 1938." s finskim piscem razgovara Seid Serdarević.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –