Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 31.08.2021.

Festival svjetske književnosti 2021. - program događanja

FSK 2021.

Ovogodišnji Festival svjetske književnosti u Zagreb dovodi više od pedeset svjetskih i domaćih autora/ica iz šesnaest zemalja s tri kontinenta, koji će gostovati na više od trideset književnih događanja, dvjema kazališnim predstavama i izložbi hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani romanima, knjigama priča ili pjesničkim zbirkama gostiju Festivala.

U središtu interesa FSK-a je slovenska književnost, a podsjećamo da će Slovenija biti i zemlja gost najvećega svjetskog Sajma knjiga u Frankfurtu 2023. U fokusu će biti i obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu. Tijekom Festivala posebno će biti predstavljena bjeloruska književnost i njezini autori, od kojih su mnogi disidenti režima Aleksandra Lukašenka.

Iako se kao najveća zvijezda ovogodišnjeg Festivala nameće bjeloruska dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič, uz nju u Zagreb dolaze i drugi istaknuti autori, npr. Javier Cercas, Manuel Vilas, Svetislav Basara, Michael Martens, Karl-Markus Gauß, Dror Mišani, Philippe Claudel i mnogi drugi.

Festival se otvara 5. rujna u 20 sati u suradnji s HRT-om u emisiji Sunčana strana Prisavlja. Gosti svečanog otvaranja bit će Zoran Predin, Manuel Vilas i Dragan Velikić, a emisiju će voditi Karolina Lisak Vidović.

Tribina Razotkrivanje i okrugli stolovi

Tribina Razotkrivanje i ove će godine ugostiti važne i zanimljive autore. Sa Zoranom Predinom o njegovim "Mongolskim pjegama" razgovarat će Boris Dežulović, a s Manuelom Vilasom, jednim od najzanimljivijih suvremenih španjolskih autora, o njegovu romanu "Ordesa" Roman Simić. S Draganom Velikićem u dijalog će se upustiti Vlaho Bogišić, dok će s Helenom Janeczek, dobitnicom najvažnije talijanske književne nagrade Strega, o njezinu romanu o fotografkinji Gerdi Taro razgovarati vrsna prevoditeljica s talijanskog Ana Badurina. Razgovor s nobelovkom Svetlanom Aleksijevič vodit će Miljenko Jergović, a na toj će tribini istaknuta češka jazz-pjevačica Vesna Vaško odsvirati nekoliko svojih pjesama.

Sa Slobodanom Šnajderom o svjetskom uspjehu njegova romana "Doba mjedi" i skorom novom izdanju razgovor će voditi Seid Serdarević, a s Drorom Mišanijem, poznatim izraelskim autorom psiholoških trilera, prevedenih na više od trideset jezika, Iva Karabaić. O tome kako je Dubravko Ivaniš odlučio napisati svojevrsnu autobiografiju 45 s isto toliko pitanja, saznat ćemo u razgovoru tog rokera i pisca s Andrijom Škarom. Sa Svetislavom Basarom, koji je vječni enfant terrible srpske književnosti, o njegovu pisanju i svakodnevnim kolumnama razgovarat će Boris Rašeta, a Festival zatvara gostovanje španjolskog autora Javiera Cercasa, od kojeg će Tomislav Brlek, između ostaloga, pokušati doznati zašto je odlučio napisati krimić.

Okrugle stolove organizatori FSK-a ove godine posvećuju iznimno aktualnim temama. O bjeloruskoj književnosti i stanju u toj državi razgovarat će bjeloruski pisci u egzilu Julia Cimafiejeva i Alhierd Bacharevič, a razgovor će moderirati prevoditelj hrvatske književnosti na bjeloruski Siarhej Šupa. O vezama ili prekinutim vezama između književnosti i demokracije, posebno u doba nakon pandemije, diskutirat će Svetlana Aleksijevič, Slavenka Drakulić i Karl-Markus Gauß, a diskusiju će moderirati Hrvoje Klasić.

O fenomenu krša i zaštiti prirode u vremenu klimatskih promjena nešto više čut ćemo od Jana Volkera Röhnerta, Ive Lučića i Judith Schalansky, s kojima će razgovarati Anne-Kathrin Godec. Suočavanje s prošlošću kroz književnost, i to u nevjerojatnom sudaru velike povijesti i svakodnevnoga života, bit će tema okruglog stola na kojem će se Dario Špelić, voditelj emisije o povijesti na Hrvatskom radiju, upustiti u dijalog s Draganom Velikićem, Borisom Rašetom i Goranom Gavranovićem.

Ostali programi i književne matineje

FSK 2021.

Kada je riječ o pandemiji, na Festivalu će biti predstavljen i 2020. dnevnik, projekt koji je nastao spontano prije negoli je itko mogao i naslutiti što će prošla godina donijeti svijetu – šestero pisaca, Lana Bastašić, Luiza Bouharaoua, Rumena Bužarovska, Danilo Lučić, Dijana Matković i Nikola Nikolić, prvi put ponovno će se vidjeti upravo u Zagrebu na predstavljanju svojega zajedničkoga dnevnika.

Dvostruki portret kao i uvijek spaja hrvatske i inozemne pisce u zanimljiv i plodonosan dijalog, pa će tako publika moći čuti autore ponekad iznimno različite u načinu i pristupu, ali uvijek posvećene svom djelu i temama koje ih spajaju. S dvjema istaknutim makedonskim spisateljicama i kratkopričašicama Lidijom Dimkovskom i Rumenom Bužarovskom razgovarat će Korana Serdarević. Susret Danila Lučića i Jasmina B. Freliha moderirat će Jagna Pogačnik. Moći ćemo čuti i Bronju Žakelj i Mašu Kolanović, čiji su romani o odrastanju nesumnjivo bili hitovi u svojim zemljama, a s njima će razgovor voditi Marija Ott Franolić.

O tome što je "Nature Writing", prirodno pisanje, saznat ćemo od Judith Schalansky i Ivana Lovrenovića, a sve će moderirati dobra poznavateljica ovoga žanra Anne-Kathrin Godec. Romane Ivane Bodrožić i Philippea Claudela približit će nam u razgovoru s njima Luka Ostojić, a s dvjema spisateljicama koje su svojim romanima o snažnim ženskim likovima i obiteljskim sagama osvojile čitatelje, Veronikom Simoniti i Norom Verde, razgovor će voditi Marija Ott Franolić.

Često je piscu teško reći tko mu je najvažniji čitatelj. Je li to urednik, prevoditelj, kritičar, ili pak nepoznati čitatelj, bez kojega i nema književnosti? Program Pisac i njegov čitatelj ugostit će Borisa A. Novaka i njegova prevoditelja Božidara Brezinščaka Bagolu, koji je više tisuća njegovih stihova prepjevao na hrvatski. S australskim piscem Gregoryjem Davidom Robertsom na Zoomu će se susresti kritičarka Ilina Cenov, dok će Michael Martens i Miljenko Jergović razgovarati o Ivi Andriću, a Sinan Gudžević provest će nas kroz svijet putopisca i ljubitelja knjiga Karl-Markusa Gaußa.

Ovogodišnje Književne matineje moderiraju učenici XII., V. i X. zagrebačke gimnazije. U izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji susrest će se s Markom Gregurom, Zoranom Ferićem i Evelinom Rudan.

O budućnosti Europe pisalo je 28 spisateljica, znanstvenica i novinarki u knjizi "Europa 28 – Žene o budućnosti Europe" te su učenici pet hrvatskih srednjih škola oblikovali svoju viziju te teme temeljenu na pročitanim esejima nakon što su na radionicama raspravljali o njima. Pobjednički video nastao je na osnovi teksta belgijske spisateljice Annelies Beck, a s njom i Dinom Pešutom o ulozi mladog intelektualca/intelektualke u budućnosti Europe razgovarat će Srđan Sandić, dok će posebni gosti biti učenici koji su sudjelovali u ovom projektu koji je potaknuo EUNIC.

Obljetnice, predstave, izložbe, emisije...

Ove godine trideset peta je godišnjica smrti Simone de Beauvoir i stota godišnjica djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu. Monodramu temeljenu na njezinim autobiografskim tekstovima Simone, fragmenti režirala je Snježana Banović, dok slavnu feministkinju utjelovljuje Alma Prica, s kojom će u scenskom dijalogu nastupiti i jazz-pijanist Matija Dedić. Još jednu predstavu, U Kabinetu čud(ovišt)a, inspiriranu možda najvažnijom suvremenom francuskom feministicom Leïlom Slimani, osmislio je Saša Božić, a izvode ju Jelena Miholjević, Viktoria Bubalo i Andrej Kopčok.

Prošle godine u produkciji FSK snimljene su dvije emisije o prozi i poeziji u gradu, a ove godine na HRT-u će biti  premijerno prikazana još jedna - emisija Oni dolaze u kojoj sudjeluje petero iznimno talentiranih mladih autora čije su prve knjige itekako pokazale da nove generacije imaju što reći i znaju kako to učiniti – a oni su Mima Juračak, Lora Tomaš, Tomislav Augustinčić, Espi Tomičić i Ante Zlatko Stolica.

Nekoliko dana prije početka Festivala u Galeriji Canvas otvorenje je izložbe na kojoj istaknuti hrvatski likovni umjetnici pod kustoskim vodstvom Tomislava Buntaka interpretiraju u svojim djelima romane, priče i poeziju gostiju Festivala.

Za vizualni identitet Festivala, šarmantne ljude koji vode u šetnju svoje pse-knjige, zaslužna je Nikolina Žabčić.

Ulaz na događanja i epidemiološku uvjeti

Ulaz se plaća za većinu događaja koji se odvijaju u Hrvatskom glazbenom zavodu. Ulaznica stoji 30 kn i vrijedi kao vaučer u vrijednosti od 20 kn za jednokratnu kupnju u festivalskoj knjižari tijekom Festivala (Hrvatski glazbeni zavod) i u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17) do 30. 9. 2021.

Ulaznice se mogu kupiti na https://hgz.kupiulaznicu.hr/ i na blagajni HGZ-a.

Za ulazak na programe obavezna je COVID potvrda, ili potvrda o oporavku od bolesti u posljednjih 6 mjeseci uz 1 dozu cjepiva, ili negativan PCR (ne stariji od 72 sata), ili antigenski (RAT) test (ne stariji od 48 sati).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –