Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 31.08.2014.

Festival svjetske književnosti počinje u četvrtak 04. rujna 2014.
Održava se
31.08.2014.

Drugi Festival svjetske književnosti počinje 4. rujna u 20 sati svečanim otvaranjem u Kinu Europa. Programski odbor Festivala (Tomislav Buntak, Roman Simić Bodrožić, Sibila Serdarević, Seid Serdarević i Vlatka Tor) i ove je godine uspio sklopiti vrlo zanimljiv program, u kojem sudjeluje mnoštvo inozemnih i domaćih autora.

Gošća na otvaranju bit će suvremena talijanska spisateljica Francesca Melandri, koja se u svojim knjigama bavi nedavnom talijanskom prošlošću, od pitanja Južnog Tirola do terorizma Crvenih brigada krajem sedamdesetih, ali uvijek iz perspektive onih zapostavljenih, onih koji izravno pate zbog politike.

Već drugoga dana na Festivalu gostuje možda najbolji i najzanimljiviji suvremeni španjolski pisac Javier Cercas, koji se u svojim knjigama precizno, točno i uvijek potkrijepljeno istraživanjima bavi španjolskim vrućim temama, temama koje razdiru Španjolsku, bilo da je riječ o Građanskom ratu ili primjerice kao u Anatomiji jedne pobune neuspjelom državnom udaru iz 1981.

Na Festivalu osim njih gostuju brojni ugledni pisci, dobitnici niza nagrada, autori prevođeni na više od trideset svjetskih jezika poput Mathiasa Énarda, Patricka deWitta, Anne Katharine Fröhlich, Kjella Westöa, Samija Michaela, Maríje Dueñas i Lawrenca Norfolka. Uz svjetske i europske zvijezde Festival i ove godine ugošćuje brojne zanimljive i važne autore iz regije i Hrvatske: Boru Ćosića, Aleša Debeljaka, Slavoljuba Stankovića, Muharema Bazdulja, Semezdina Mehmedinovića, Aleksandra Prokopieva, Ivicu Ðikića, Antu Tomića, Miljenka Jergovića i mnoge druge.

Osim razgovora s autorima na tribini Razotkrivanje i panel-diskusija o važnim temama koje golicaju intelektualce i pisce i pokazuju se iznimno važnima u suvremenom trenutku, poput politike i književnosti, građanskog rata, izbjeglištva i oduševljenja intelektualaca Prvim svjetskim ratom, pripremljen je i program u kojem će se govoriti o dvadeset petoj obljetnici smrti Danila Kiša.


Festival je ove godine uveo dva nova programa. Na programu Pisac i njegov čitatelj uz pisca će gostovati njegov urednik ili prevoditelj, dakle onaj najpažljiviji čitatelj, te će se razotkriti barem poneki detalj o tome kako nastaju važne knjige. Na Matineji za srednjoškolce, u suradnji sa zagrebačkim gimnazijama i srednjim školama, gimnazijalci će sami predstavljati autore, čije će knjige zatim biti izborna lektira; riječ je o Slavenki Drakulić, Renatu Baretiću i Igoru Štiksu.

Svojevrsna pretpremijera Festivala bit će otvaranje izložbe radova suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika nastalih po motivima knjiga pisaca koji sudjeluju na Festivalu. Otvaranje je u subotu 30. kolovoza u 12 sati u Studiju Moderne galerije "Josip Račić". Radove su slikali i crtali ugledni umjetnici. Grgur Akrap, Gordana Bakić, Tomislav Buntak, Željka Cupek, Sebastijan Dračić, Fedor Fischer, Danko Friščić, Martina Grlić, Ivana Jurić, Ivona Jurić, Lea Popinjač, Robert Šimrak, Milan Trenc, Mio Vesović, Alan Vlahov, Nikola Vrljić i Josip Zanki.


**

Organizator Festivala svjetske književnosti je nakladnička kuća Fraktura, partnerti Festival su Kino Europa, Hrvatska radio televizija, Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Moderna galerija, Tiskamedia, a pokrovitelji su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, EUNIC Hrvatska, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, Veleposlanstvo Finske, Veleposlanstvo Države Izrael, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Traduki, Turistička zajednica grada Zagreba, Ador, Bistrot Apetit, tiskara Denona, Europlakat, Euroteh kongres, Hotel Dubrovnik, Printgrupa, Medianert, Presscut, Agencija za odgoj i obrazovanje, Sajam knjiga u Puli, Tookbook.

Medijski pokrovitelji Festivala su Jutarnji list, Radio 101, tportal, Moderna vremena Info i Najbolje knjige.

– Festival svjetske književnosti 2014. : Tko je tko? –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –