Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.09.2014.

Festival svjetske književnosti : S. Drakulić, S. Mehmedinović, M. Énard
Održava se
11.09.2014.

Na Festivalu svjetske književnosti u četvrtak, 11. rujna gostuju Slavenka Drakulić i Semezdin Mehmedinović. Tribina Razotkrivanje rezervirana je za Mathiasa Énarda, autora nagrađivanog romana 'Zona'. Program završava panel-diskusijom posvećenoj dvadeset petoj godišnjici smrti Danila Kiša na kojoj će sudjelovati Miljenko Jergović, Igor Štiks i Aleš Debeljak.

PROGRAM
četvrtak, 11.9.2014.

Književna matineja za srednjoškolce: Slavenka Drakulić
13.00 kino Europa, Velika dvorana

U programu Književna matineja za srednjoškolce sudjeluje Slavenka Drakulić a tribinu o odabranom lektirnom naslovu suvremenog hrvatskog autora "Frida ili o boli", moderiraju učenici X. gimnazije „Ivan Supek“.

Program se održava uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje.


Pisac i njegov čitatelj: Semezdin Mehmedinović i Seid Serdarević
17.00 Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Na tribini Pisac i njegov čitatelj gostuju Semezdin Mehmedinović i njegov urednik Seid Serdarević. Tribinu moderira Maja Peterlić.

Semezdin Mehmedinović rođen je 1960. u Kiseljaku kod Tuzle. Studirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Pjesnik je i esejist, radio je kao urednik u novinama, tjednicima te na radiju i televiziji. Uređivao je više časopisa za kulturu i bavio se filmom. Objavio je, između ostalog, knjige "Sarajevo Blues" i "Devet Alexandrija". Od 1996. živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Povod su gostovanju njegove knjige "Ruski kompjutor" (Fraktura, 2011) i "Autoportret s torbom" (Fraktura, 2012).


Razotkrivanje: Mathias Énard
19.00 kino Europa, dvorana Müller

Na tribini Razotkrivanje gostuje francuski pisac sa španjolskom adresom Mathias Énard (1972), autor nagrađivanog romana "Zona" (Fraktura, 2014). Roman Zona kritičari su proglasili jednom od istinski originalnih knjiga desetljeća. Uz brojne pozitivne kritike Zona je osvojila više francuskih i međunarodnih nagrada. Razgovor moderira Goran Ferčec.

O romanu:

Francis Servain Mirković, Francuz hrvatskog porijekla, pokušava završiti svoju špijunsku karijeru i s kovčežićem punim tajnih dokumenata vlakom kreće u Rim kako bi Vatikanu prodao svoje tajne pa preuzeo identitet Yvana Deroya, svog nekadašnjeg prijatelja doživotno zatvorenog u psihijatrijskoj ustanovi. Dug put vlakom pravi je trenutak za svođenje životnih računa i prisjećanje na događaje u posljednjih dvadesetak godina, od rata u bivšoj Jugoslaviji, gdje se borio slijedeći put svojeg djeda ustaše, suradnika Maksa Luburića, do analitičkog rada na krvavim alžirskim egzekucijama i suradnje s Mossadom.


Dvadeset pet godina od smrti Danila Kiša
21.00 kino Europa, dvorana Müller

Festivalski dan završava panel-diskusijom na temu "Dvadeset pet godina od smrti Danila Kiša" na kojoj će sudjelovati Miljenko Jergović, Igor Štiks i Aleš Debeljak. Moderira Zvonko Kovač.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –