Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.10.2013.

Festivala stripa Crtani romani šou pred vratima
Održava se
25.10.2013.

Od 25. do 27. listopada svi ljubitelji stripa doći će na svoje u šesnaestom izdanju najvećeg regionalnog festivala stripa Crtani romani šou.

Festival će se održati u Velikom i Malom Pogonu Tvornice kulture, te u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu, gdje je postavljena izložba originalnih radova legende svjetskog stripa Vittoria Giardina.

Tijekom svih dana festivala u Velikom pogonu održavat će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja. Sajam stripa godišnji je pregled produkcije stripa u Hrvatskoj.

Kao i svake godine, festival će obogatiti brojni strani i domaći autori i gosti. Na ovogodišnjem izdanju publici će se predstaviti Roberto Diso (Mister No, Tex), R.M. Guera (Scalped, Django Unhained), Stefano Biglia (Magični vjetar, Nick Raider), Didier Pasamonik (teoretičar stripa, urednik francuskog izdanja Heavy Metal časopisa), Frano Petruša (Mostar, Papak), Vittorio Giardino (Max Friedman, Little Ego, A Jew in Communist Prague), Boris Talijančić i Milko Peko (Neretljanski ratnik). Kao posebnog gosta treba napomenuti maga hrvatskog stripa, Jules Radilovića, koji će se u subotu družiti i potpisivati radove za publiku.
    
Autori će se tijekom festivala družiti s publikom, crtati i potpisivati svoje radove, a osim toga, publika će moći prisustvovati raznim predavanjima, promocijama i okruglim stolovima.
    
Za najmlađe su tu svakodnevne besplatne radionice crtanja stripa, kao i dodjela nagrada Mladi Lav za najbolji dječji strip. U nedjelju će se dodijeliti i nagrada za najbolje Cosplay (maske likova iz stripova, filmova, igara) kostime viđene na festivalu.      

Kako je strip ipak ozbiljna stvar, subota navečer je u Malom pogonu Tvornice kulture rezervirana za razbibrigu i ples uz K-pop (korejski pop, poput Psy- Gangam style) tulum!

- Strip je najdinamičnijih medij u svijetu ovog trenutka, spašava Hollywood, kulturno je blago Francuske, najbrže rastuća kulturna industrija u Njemačkoj i najvažniji izvozni proizvod Japanske kulturne politike. Festivalom pokušavamo osvijestiti potrebu za ulaganjem u Hrvatski strip, čiji su autori uvijek bili svjetski priznati umjetnici, a kod nas relativno nepoznati.- izjavio je Slaven Gorički, direktor festivala.

PROGRAM!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –