Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.09.2015.

Filmski program Festivala svjetske književnosti 2015.
Održava se
04.-10.09.2015.

Na ovogodišnjem Festivalu svjetske književnosti očekuje vas svakodnevni filmski program. Prikazivat će se filmovi rađeni prema književnim djelima autora koji će sudjelovati u programu: diskusijama, predstavljanjima i tribinama.

U sklopu programa filmskih večeri trećega Festivala svjetske književnosti, pogledajte:

Filmska večer s Etgarom Keretom

petak, 04.09.2015.
20.30 Kino Europa, Velika dvorana

Pizzeria Kamikaze (Wristcutters: A Love Story, 2006.)
Režija: Goran Dukić
Scenarij: Goran Dukić, Etgar Keret (kratka priča "Knelerovi izviđači")

Film Gorana Dukića o samoubojicama koji nakon smrti odlaze u svojevrsno "čistilište" osvojio je i domaću i američku festivalsku publiku. Očajan nakon što ga djevojka Desiree (L. Bibb) napusti, Zia (P. Fugit) počini samoubojstvo prerezavši si vene. Nakon smrti probudi se na "onom svijetu" koji više sliči pustinji nego plodnoj zemlji, a tamo se nalaze samoubojice sličnih životnih priča. Odluči zaposliti se u pizzeriji Kamikaze te unajmi sobu s jednim čudakom. Zia neočekivano susretne nekadašnjega prijatelja i sazna da se Desiree također ubila. Zia je odluči potražiti uz pomoć ruskog rockera...

U glavnim ulogama nastupaju američki glumci P. Fugit, A. Benrugi, te poznati pjevač i glumac Tom Waits. Pizzeria Kamikaze Gorana Dukića ušla je u konkurenciju Sundancea 2006. i osvojila nagrade na festivalima u Philadelphiji i Seattleu, na Libertasu i u Motovunu.

Filmska večer s Tomislavom Zajecom

subota, 05.09.2015.
20.30 Kino Europa, Velika dvorana

Trebalo bi prošetati psa (Hrvatska, 2014.)
Režija: Filip Peruzović
Scenarij: Tomislav Zajec

Uporna kiša spustila se na Zagreb. Janko je baš tog dana napokon odlučio uzeti konce svog života u svoje ruke. Za njega to prije svega znači pokušaj uspostave odnosa s Ivom, kojoj već neko vrijeme želi prići, a zatim i s ostarjelim ocem Franjom, mrzovoljnim prevoditeljem kojem je potrebna pratnja na dodjelu nagrade za životno djelo. No i Iva i Franjo imaju svoje tajne koje ne žele držati za sebe, ali i ideje o tome kako ovaj kišni dan zapravo treba izgledati. A netko bi na kraju trebao i prošetati psa.

Filmska večer sa Sofi Oksanen

nedjelja, 06.09.2015.
20.30 Kino Europa, Velika dvorana

Čišćenje (Puhdistus, Finska, 2012.)
Režija: Antti Jokinen
Scenarij: Marko Leino, Antti Jokinen, Sofi Oksanen (roman Čišćenje)

Kada jednoga jutra u svome dvorištu u estonskome selu Aliide Truu pronađe gotovo mrtvu djevojku i odluči joj pomoći, njezin će se život sasvim izmijeniti, a prošlost će joj nahrupiti na vrata. Djevojka Zara žrtva je traffickinga koja bježi od svojih izrabljivača, a Aliide nije izabrala slučajno – njih dvije povezane su mnogo dubljim vezama negoli to ijedna sluti. Od ranih devedesetih i tranzicije pa unatrag do vremena prije Drugoga svjetskoga rata, rata i poslijeratnoga razdoblja kroz obiteljsku i osobnu tragediju obiju junakinja roman Čišćenje Sofi Oksanen oslikava najdublje ljudske strahove, ali i ponore duše, od izdaje preko prevare do ljubomore.

Filmska večer posvećena Patricku Modianou

ponedjeljak, 07.09.2015.
20.30 Kino Europa, Velika dvorana

Sretan put (Bon voyage, Francuska, 2003.)
Režija: Jean-Paul Rappeneau
Scenarij: Jean-Paul Rappeneau, Patrick Modiano

U lipnju 1940., dok Nijemci ulaze u Pariz, jedan će mladić morati donijeti važne odluke i izabrati između slavne glumice i strastvene studentice, između svijeta politike i boema, bezbrižnosti i odrastanja. Državne tajne se otkrivaju, a smrtonosne intrige i ljubavne afere su u punom zamahu...

Filmska večer posvećena Péteru Esterházyju

utorak, 08.09.2015.
20.30 Kino Europa, Velika dvorana

Škola čula (Érzékek iskolája, Mađarska, 1996.)
Režija i scenarij: András Sólyom

Erotska priča o strasti i izdaji. Lili, mlada ciganka zaljubljuje se u privlačnog trgovca koji je uvodi u svijet senzualnih užitaka. Kada sazna da je zaručen za drugu njezin život se počinje strmoglavljivati u neprekidnim seksualnim vezama i nezadovoljavajućem braku. Eszterhazy je objavio roman pod pesudonimom Lili Csokonai tako da je priča ispričana kao autobiografija.

Filmska večer s Étienneom Davodeauom

srijeda, 09.09.2015.
20.30 Kino Europa, Velika dvorana

Lulu, oslobođena (Lulu femme nue, 2013.)
Režija: Sólveig Anspach
Scenarij: Sólveig Anspach, Jean-Luc Gaget

Nakon razgovora za posao koji nije najbolje prošao Lulu se ne vraća kući, mužu i djeci. Već nekoliko dana luta obalom bez previše razmišljanja. Sve što želi jest biti nakratko sama i slobodna, bez grižnje savjesti…

Zapanjujuća priča o gotovo poraženoj ženi koja je smogla snage za veliku avanturu kao što je ponovno osvajanje vlastite slobode. U režiji Roberta Redforda, film Lulu, oslobođena osvojio je četiri Oscara i još mnoge druge nagrade.

Filmska večer s Filipom Davidom

četvrtak, 10.09.2015.
20.30 Kino Europa, Velika dvorana

Kad svane dan (2012.)
Režija: Goran Paskaljević
Scenarij: Filip David, Goran Paskaljević

Miša Brankov, profesor glazbe u mirovini, pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo porijeklo. Na mjestu gdje je nekada bio nacistički logor za Židove u Drugome svjetskom ratu, radnici slučajno pronalaze limenu kutiju s dokumentima…

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –