Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 27.04.2020.

Finalisti književne nagrade ‘Edo Budiša’ 2020.

Godišnja književna nagrada „Edo Budiša“ Gradske knjižnice Pazin, pri kojoj djeluje književna rezidencija Kuća za pisce – Hiža od besid, dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Edu Budišu (1958.-1984.), čije je djelo ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjednim oblicima.

U konkurenciju ulaze autori do 35 godina starosti kojima je u 2019. godini objavljena zbirka kratkih priča. Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska, Miloš K. Ilić i Ana Schnabl.

Na natječaj je ove godine stiglo osam zbirki. Žiri u sastavu Vanesa Begić, Neven Ušumović, Boris Koroman i Ivana Ujčić od pristiglih zbirki za drugi krug natječaja odabrao je knjige: 

Luiza Bouharaoua: „Jesmo li to bili mi“ (Naklada Jesenski i Turk, Zagreb)
Ana Miloš: „Kraj raspusta“ (Narodna biblioteka „Jovan Popović“, Kikinda)
Marija Pilić: „Luđaci i djeca“ (Disput, Zagreb).

U konkurenciji su bile još i knjige sljedećih autora/ica: Dunja Matić Benčić: „Sinestezije“ (Vertia, Rijeka), Srđan Miljević: „Svima nam je prvi put“ (Zenit, Novi Sad), Valent Pavlić: „Prepreke. Prečaci.“ (Hena com, Zagreb), Miloš Petrik: „Mlad si da se proslaviš“ (Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, Sombor) i Melida Travančić: „Smrt u ogledalu“ (Lijep riječ, Tuzla).

Naslov najbolje zbirke bit će objavljen za mjesec dana.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –