Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 25.03.2019.

Finski pisac Tommi Kinnunen gostuje u Zagrebu
Održava se
01.-03.04.2019.

Tommi Kinnunen (foto: Hena com)

Finski pisac Tommi Kinnunen boravi u Zagrebu od 1. - 3. travnja 2019. godine gdje će u sklopu projekta "Europa iznutra i izvana" predstaviti svoj roman "Na križanju četiriju cesta".

Promocija romana "Na križanju četiriju cesta" (Hena com, 2018., prev: Boris Vidović) održat će se 1. travnja u 19 sati u Vinyl baru u Zagrebu.

Sudjeluju:
Tommi Kinnunen, autor
Korana Serdarević, moderatorica
Marina Negotić, urednica

Razgovor će konsekutivno prevoditi s finskog Laura Stojić.

"Na križanju četiriju cesta" intenzivna je i snažna priča o životu ljudi triju generacija u finskoj zajednici, koji su na neki način prepušteni na milost i nemilost surovoj prirodi i rigidnoj društvenoj kontroli. Priča je to o potrebitim ljudima, ljudima koji nemaju uvijek snage nositi se s drugim, o razlikama i strpljenju, o stvaranju ili pronalaženju ono malo prostora za sebe i vlastite snove. Kinnunen majstorski portretira živopisne i nezaboravne likove, a njihova je ljudskost vidljiva u pomno skrojenim i delikatnim prizorima. Ovaj melankolični roman u kojemu su vješto prikazane sve promjene kroz koje je finsko društvo prolazilo, ali i neobični životi pojedinaca, ujedno je i dojmljiv doprinos ljudskom dostojanstvu.

Prvijenac „Na križanju četiriju cesta“ iz 2014. vinuo je Kinnunena (1973.) visoko na književnu scenu. Osim što je bio jedan od najprodavanijih nežanrovskih romana u Finskoj te godine, priskrbio mu je i brojne nagrade te je adaptiran za kazališnu predstavu i za operu te je i u tim oblicima požeo brojne pohvale.

Tribina "Autor vs. autor" na kojoj se gost susreće s jednim domaćim autorom održat će se 2. travnja u 19 sati u Booksi gdje će se suočiti Tommi Kinnunen i njegov hrvatski kolega Marko Gregur. Dvojica će pisaca progovoriti o književnosti, položaju pisca u Hrvatskoj i Finskoj te o obitelji, tajnama i usamljenosti. Razgovor će konsekutivno prevoditi s finskog Laura Stojić.

O autoru:

Tommi Kinnunen (1973., Kuusamo) finski je autor triju romana koje je kritika nagradila hvalospjevima, a čitatelji s oko 150 000 prodanih primjeraka u Finskoj i prijevodima na dvadesetak jezika. Prvijenac "Na križanju četiriju cesta" iz 2014., osim što je bio jedan od najprodavanijih nežanrovskih romana u Finskoj te godine, priskrbio mu je i nagrade Thank You for the Book (2015.), nagradu The Grand Finnish Journalism Prize za najbolju knjigu 2014. (2015.) te Young Aleksis (2015.). Bio je u užem izboru za nizozemsku nagradu Europese Literatuurprijs (2016.), za Finlandia Fiction Award (2014.) te za nagradu za najbolji debitantski roman godine (2014.). I za svoj drugi roman "Lopotti" (2016.) bio je u užem izboru za nagradu Finlandia, najvažniju finsku nagradu za prozu, te je prodan u 50 000 primjeraka. Njegov posljednji roman "Pintti" (2018.) prodao se u 15 000 primjeraka u prvom tjednu nakon objavljivanja. Kinnunen osim romana piše i drame i kabaree.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –