Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.11.2014.

Francuska autorica Gwenaëlle Aubry gostuje u Zagrebu
Održava se
06.11.2014.

Poznata i nagrađivana francuska autorica Gwenaëlle Aubry, autorica romana "Nitko" i "Podjele" u izdanju Disputa, gostuje u Zagrebu u četvrtak 6. studenoga u Klubu Booksa i u petak 7. studenoga u Medijateci Francuskog instituta.

U Booksi će s početkom u 19 sati održati razgovor s Gwenaëlle Aubry koji će voditi Miljenka Buljević. Sljedećeg dana, u 18 sati autorica će održati predavanje u Medijateci Francuskog instituta.

Gwenaëlle Aubry
autorica je koja je stekla naklonost hrvatske i međunarodne čitateljske publike i kritike zahvaljujući hrabrom hvatanju u koštac s osjetljivim, intimnim i bolnim temama kojima pristupa otvoreno, snažno, autentično i s iznimnim osjećajem za mjeru.

Svoj je intelektualni i književni put Aubryjeva počela studijem na prestižnoj École normale supérieure i na Trinity College-u u Cambridgeu. Doktorirala je filozofiju, predavala na Sveučilištu Sorbonne, a trenutno radi u čuvenom CNRS-u (Centre national de la recherche scientifique), vodećem francuskom znanstvenom centru.

No javnosti je Aubryjeva poznatija kao spisateljica nego kao znanstvenica. Dobitnica je prestižne nagrade Femina za roman "Nitko" (Personne), koji je na hrvatski prevela Marija Paprašarovski (Disput, 2011), a ove godine objavljen je i njezin roman "Podjele" (Partages) u prijevodu Sanje Šoštarić (Disput, 2014).

Roman "Nitko" temelji se na autobiografskim elementima. Naime, Gwenaëlle Aubry je nakon smrti oca, poznatog profesora prava, pronašla rukopis naslovljen Melankolična crna ovca u kojem je njezin otac opisao svoja iskustvo nošenja s manično-depresivnim poremećajem. U romanu "Podjele", pak, Aubryjeva pripovijeda o dvije tinejdžerice, Židovki Sari i Palestinki Leili čiji se životni putevi isprepliću. Njihovi pripovjedački glasovi svjedoče o jalovosti podjela, odnosno o sličnostima koje su suštinske i razlikama koje su tragično površne. Ovaj je roman ocijenjen kao moderna filozofska bajka čija autorica precizno i uvjerljivo stvara likove od krvi i mesa.
Program:

Neposredno prije i nakon ovih događanja knjige će biti moguće kupiti po znatno sniženim cijenama.

Gostovanje Gwenaëlle Aubry organizirano je u sklopu projekta Kritika danas kojeg provode organizacije Kurziv (Kulturpunkt.hr), Multimedijalni institut (MaMa) i Kulturtreger (Booksa) a kojeg su financijski podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Zaklada Kultura nova te Francuski institut u Zagrebu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –