Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.12.2014.

Španjolska književnica Rosa Montero gostuje u Zagrebu
Održava se
03.12.2014.

Poznata španjolska književnica Rosa Montero u srijedu 3. prosinca gostuje u Zagrebu gdje će predstaviti svoju knjigu "Luđakinja u nama", u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u 12 sati. Istoga dana navečer u Dvorani Müller kina Europa s gošćom će u sklopu tribine "Španjolsko-hrvatski književni dijalog" razgovarati Dražen Katunarić i Tomica Bajsić.

Predstavljanje njezine nagrađivane knjige "Luđakinja u nama", objavljene u biblioteci "Na tragu klasika" (Disput/Hrvatsko filološko društvo, 2014), održat će se u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, u srijedu 3. prosinca u 12 sati.

Osim autorice u predstavljanju knjige sudjelovat će Irena Lukšić, urednica biblioteke "Na tragu klasika", autorica pogovora Gordana Matić i prevoditelj Matija Janeš.

Istoga dana u 19 sati u dvorani Müller kina Europa Rosa Montero gostovat će na tribini "Španjolsko-hrvatski književni dijalog". S njom će razgovarati Dražen Katunarić i Tomica Bajsić.

Izvorni španjolski naslov knjige, "La loca de la casa", poigrava se pojmovima mašte i ludila iz rečenice svete Terezije Avilske koja doslovno prevedena glasi: "Imaginacija je kućna luđakinja". Uzevši za naslov svoje knjige upravo tu sentencu, španjolska spisateljica Rosa Montero efektno je naznačila motivsko-tematsku okosnicu svog romana/eseja/autobiografije "Luđakinja u nama" – naime, tajnu mašte i umjetničkog stvaranja koje ne razlikuje stvarnost od snova, koje se ne boji posjetiti sve moguće, ali i one nemoguće svjetove.

Za autoricu biti piscem znači ostvariti sretan suživot s "mahnitom luđakinjom koja boravi u potkrovlju", čuti njezine glasove, što pisca čini sličnim luđaku.

Španjolska spisateljica i novinarka Rosa Montero rođena 1951. u Madridu. Nakon završene srednje škole studirala je psihologiju da bi na kraju završila novinarstvo. Za vrijeme studija surađivala je s nezavisnim kazališnim skupinama Tábano i Canon, a 1976. počela je raditi za dnevnik "El Pais". Za svoj novinarski rad dobila je nekoliko uglednih nagrada (među inima i World Prize za intervjue). Pisala je i scenarije za nacionalnu televiziju TVE.

Od književnih djela najvažniji su romani "Tretirat ću te kao kraljicu" (Te trataré como una reina, 1983), "Kanibalova kći" (La hija de Canibal, 1997), koji joj je donio nagradu Primavera, zbirka priča "Ljubavnici i neprijatelji" (Amantes y enemigos, 1998; prevedeno na hrvatski 2007., Disput), zatim romani "Luđakinja u nama" (La loca de la casa, 2003), "Priča o prozirnom kralju" (Historia del Rey Transparente, 2005), također ovjenčan prestižnom nagradom Que Leer, "Upute kako spasiti svijet" (Instrucciones para salvar al mundo, 2008) i Suze na kiši (Lagrimas en la lluvia, 2011).

Za literarni i žurnalistički rad u "El Paisu" dobila je uglednu nagradu Gabriel Garcia Márquez. Knjiga "Luđakinja u nama" nagrađena je 2003. španjolskom nagradom književnog časopisa Qué Leer i nagradom Grinzane Cavour koja se do 2009. godine dodjeljivala u Italiji za najbolju domaću i stranu knjigu godine.

– Rosa Montenero –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –