Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 28.03.2008.

Goran Ferčec pobjednik je austrijskog natječaja za dramski tekst
Održava se
01.01.1901.

Prva nagrada austrijskog natječaja za dramski tekst raspisanog 2007. godine u Hrvatskoj pripala je Goranu Ferčecu i njegovom tekstu "Upute za izvedbu drame na temu H, pismo Heineru Mülleru, bilješke.

"Pobjednik je primio nagradu na Svjetski dan kazališta u okviru proslave koju je organizirao Austrijski kulturni forum Zagreb. Službeno uručenje nagrade, koja se sastoji od 3.500,00 EUR, prijevoda na njemački jezik i publikacije, uslijedit će u Austriji.

U obrazloženju odluke žirija voditelj projekta  Christian Papke naglašava visoku jezičnu i pripovjedačku kvalitetu teksta kojom drama zrači uz pomoć tehnike struje svijesti i čitatelja vodi u misaoni svijet, u kojem prevladava snažna i čudnovata atmosfera. Ferčec se u svom tekstu, koji čitatelja drži napetim sve do kraja, služi elementima iz žanra špijunskog trilera, koje kombinira s akribičnim, skoro znanstvenim načinom obrazlaganja. Društvo je opisano kao mnoštvo sitnih misaonih svjetova koji su ili međusobno kompatibilni ili uzrokuju konflikte prilikom susretanja. Komunikacija tako postaje graničnom razmjenom individualnih misaonih svjetova.

Žiri je primio devet anonimnih tekstova na ocjenjivanje i većinski odabrao djelo Gorana Ferčeca. Članovi žirija bili su predsjednik austrijskog PEN kluba dr. Wolfgang Greisenegger, predsjednica Hrvatskog centra Međunarodnog kazališnog instituta (ITI) pri UNESCO-u Željka Turčinović, hrvatska spisateljica Tena Štivičić, pobjednica austrijskog natječaja za dramski tekst 2006. g. u Srbiji Emilija Andrejevič i voditelj projekta i predsjednik žirija dr. Christian Papke.

Nositelji natječaja, koji je 2005. g. održan u Makedoniji, 2006. g. u Srbiji, 2007. g. u Hrvatskoj, a ove se godine održava u Bosni i Hercegovini, su Savezno ministarstvo za europske i međunarodne odnose Republike Austrije i austrijski PEN klub.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –