Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.10.2009.

Grički dijalog : Treba li književnost biti zabavna, a književnici zabavljači?

Tribina 'Grički dijalog' na temu: "Treba li književnost biti zabavna, a književnici zabavljači?", održat će se u ponedjeljak, 26. listopada 2009. u 19 sati u knjižari Profil Megastore u Zagrebu.

- Ide li prevladavajući književni ukus u smjeru trivijalizacije i estradizacije književnosti? Utječu li na to mediji, nakladnička industrija ili publika? Ima li danas knjiga uopće ozbiljne šanse postati uspješnicom bez marketinga?
- Zašto se tzv. ozbiljna književnost smatra dosadnom, a usto nekomercijalnom (pa je nakladnici sve manje objavljuju)? Kako knjiga stječe pridjev "teška"? Ima li tom procesu mistifikacije i manipulacije? 
- Bi li pisci danas morali imati glumačkog i govorničkog dara da uspiju kod široke publike? Je li tajna uspjeha nekih bestselera u šarmu autora/autorice? A što kad su tajanstveni, ali njihovo ime postane zaštitni znak koji prodaje djelo? 
- Što uopće znači da je književnost zabavna i prema kojim kriterijima se to procjenjuje? Je li to nužno neki od akademske zajednice prezrenih žanrova?
- Je li zabavna književnost nužno trivijalna? Neki kritičari kažu da je to znak dekadencije i propasti naše civilizacije. Imaju li pravo?
- Da biste imali veliku poeziju, morate imati veliku publiku, svojedobno je ustvrdio veliki W. Whitman. Gubimo li veliku književnost jer zapravo nema velike publike?
- Koliko ima snobizma i pukog oponašanja u "slavljenju" nekih naslova/autora ili pak "pljuvanju" drugih?
- Sanjare li danas pisci da će napisati veliko djelo ili komercijalnu robu?
- Može li se pomiriti/sjediniti ozbiljnost i zabavnost unutar korica?

O tim i drugim pitanjima raspravljat će moderatorice Jagna Pogačnik i Jadranka Pintarić i njihovi gosti: 

Tatjana Jukić, Marinko Koščec, Sanja Pilić i Goran Tribuson.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –