Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.09.2018.

Gruzijski književnik Aka Morchiladze gostuje u Zagrebu
Održava se
25.-26.09.2018.

Aka Morchiladze (fotografiju ustupila Hena com)

Putovanje u Karabah Morchiladze Aka

Gruzijski književnik Aka Morchiladze gostuje 25. i 26. rujna 2018. godine u Zagrebu gdje će predstaviti svoj roman "Putovanje u Karabah" (u prijevodu Mirne Čubranić), objavljen u okviru projekta "Europa iznutra i izvana" nakladničke kuće Hena com, čiji je cilj promicanje kvalitetne suvremene europske književnosti. 

Aka Morchiladze je istaknuti gruzijski suvremeni književnik čiji je impozantni opus blizak ne samo kritici već i čitateljima. Rođen 1966. u Tbilisiju, studirao je, a kasnije i predavao gruzijsku povijest na Sveučilištu u istom gradu. Radio je i kao sportski novinar, kolumnist te televizijski urednik najpopularnijih emisija o književnosti. Od 1998. objavio je dvadeset romana i tri zbirke kratkih priča. Prema njegovim romanima snimljeno je više filmova i postavljeno nekoliko drama. Njegovo pisanje bilo je prijeloman trenutak u gruzijskoj povijesti književnosti i nagovijestilo je prodiranje modernih zapadnjačkih literarnih tendencija. Među brojnim književnim nagradama kojima je ovjenčan ističu se „IliaUni“ za roman "Mameluk" te nevjerojatnih pet nagrada SABA (2003., 2005., 2006., 2008. i 2012.) za najbolji gruzijski roman godine. "Putovanje u Karabah" (1992.) najprevođeniji mu je i najpoznatiji roman, a ostale su mu knjige prevedene na petnaestak jezika. Morchiladze trenutno živi i radi u Londonu.

Predstavljanje knjige održat će se u utorak, 25. rujna u 19 sati u zagrebačkom Vinyl baru (Bogovićeva 3). Uz autora, o knjizi će govoriti Ivana Peruško (promotorica) i Ana Hadžić (urednica). Razgovor će konsekutivno prevoditi Andrea Rožić.
 

AUTOR VS.AUTOR

U srijedu, 26. rujna u 19 sati u Booksi će se održati tribina Autor protiv autora / Author vs Author. Tribina je zamišljena tako da se gostujući autor "suočava" s jednim domaćim autorom u opuštenom razgovoru o književnosti, pisanju i stanju kulture u dvije države.

Na drugoj u nizu tribina u okviru projekta "Europa iznutra i izvana" suočit će se gruzijski književnik Aka Morchiladze i hrvatski novinar i književnik Gordan Nuhanović koji je Gruzijom i Karabahom skitao i o tome pisao. Razgovarat će o književnosti u tranzicijskim zemljama te općenito o stanju kulture u dvjema državama.

Razgovor će konsekutivno prevoditi Andrea Rožić.  

– Aka Morchiladze - Georgia Made by Characters –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –