Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.01.2019.

Poljski pisac Szczepan Twardoch predstavlja knjigu 'Morfij' u Zagrebu
Održava se
14.-15.01.2019.

Szczepan Twardoch (foto: Hena com)

Szczepan Twardoch, jedan od najpoznatijih i najzanimljivijih glasova suvremene poljske književne scene predstavit će u Zagrebu svoj roman "Morfij", koji je objavljen u okviru projekta "Europa iznutra i izvana“ izdvačke kuće Hena com.

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 14. siječnja 2019., u 19 sati u dvoranu Müller Kina Europa (Varšavska 3, Zagreb).

Roman koji progovara o dvojnome identitetu i oslobađanju iz okova istog, ali i o posrnuću te ljudskoj slabosti, predstavit će Szczepan Twardoch (autor), Srđan Sandić (moderator), Marina Negotić (urednica) i Emilio Nuić (prevoditelj romana). 

Razgovor će se konsekutivno prevoditi s poljskog.

Morfij Twardoch Szczepan


O romanu:

Konstanty Willemann ovisnik je o morfiju, propali umjetnik, Helin suprug i Jurekov otac, i rastrgan je između svojih poroka, žene i ljubavnice te dvaju nacionalnih identiteta – poljskog i njemačkog. Otac mu je mladi njemački aristokrat, majka Poljakinja, a godina je 1939. i takva bi ga podvojenost mogla stajati života. Njegovo rasipništvo, razvrat i dokolicu u poljskim kavanama naglo prekida rat, kada postaje dijelom vojnih snaga, no ne zadugo, jer se brzo vraća onome što mu je oduvijek bilo primarno – ženama, opijatima i zabavi. Konstantyjeva borba sa samim sobom i klupkom burnih ratnih događanja dodatno se zakomplicira kada ga primoraju da uđe u tajni poljski odred i postane sudionikom apsurdne i opasne misije…

O autoru: 

Szczepan Twardoch (1979., Żernica) poljski je pisac i novinar, a unatrag nekoliko godina pravo je otkriće suvremene poljske scene. Studirao je sociologiju i filozofiju na Šleskom sveučilištu u Katowicama, ekspert je za šlesku kulturu i jezik te stručnjak za oružje. Porijeklom je Šlezanin i Poljak, pa se bori s trima nacionalnim identitetima (poljskim, šleskim i njemačkim) što je bitno obilježilo njegovu književnu poetiku. Twardoch neprestano balansira između stvarnosti i fantastike, psihologije i realizma, stvarne i alternativne povijesti.

Objavio je romane "Sternberg" (2007.), "Epifania wikarego Trzaski" (2007.), "Przemienienie", (2008.), "Zimne wybrzeża" (2009.), "Wieczny Grunwald, powieść zza końca czasów" (2010.), "Morfij" (2012.), "Drach" (2014.) i "Król" (2016.), zbirke kratkih priča "Obłęd rotmistrza von Egern" (2005.), "Prawem wilka" (2008.) i eseje. Svojim romanima osvojio je najveće književne nagrade u Poljskoj te bio nominiran za europske književne nagrade. Za roman "Morfij" dobio je nagrade Polityka Passport (2012.) i People’s Choice Nike 2013 Award (2013.) te bio finalist za nagrade Gdynia Literary Award i Angelus Central European Literary Award. Preveden je na više od deset jezika.

AUTOR VS. AUTOR

Na četvrtoj u nizu tribina Autor protiv autora koja se održava u okviru projekta „Europa iznutra i izvana“ poljski pisac Szczepan Twardoch suočit će se s hrvatskim književnikom Borivojem Radakovićem. 

Dvojica će pisaca progovoriti o književnosti, položaju pisca u Hrvatskoj i Poljskoj te o besmislu rata, dvojnosti identiteta i ljudskim posrtajima uslijed slabosti. 

Razgovor će se s poljskog konsekutivno prevoditi Emilio Nuić.

Tribina se održava u utorak, 15. siječnja u 20 sati u Booksi (Martićeva 14d)

– Szczepan Twardoch - Writers in Motion –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –