Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.12.2022.

Predstavljanje knjige 'Prisiljen da razmišljam' Borisa Perića i Tomislava Pletenca
Održava se
20.12.2022. u 18h

Predstavljanje knjige "Prisiljen da razmišljam" Borisa Perića i Tomislava Pletenca (Naklada Ljevak, 2022.) održat će se u utorak 20. prosinca s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

O knjizi će razgovarati Borivoj Radaković te autori Boris Perić i Tomislav Pletenac. 
 
Nova knjiga autorskog dvojca Perić i Pletenac, "Prisiljen da razmišljam", zamišljena je kao niz psihoanalitičko teorijskih ogleda o po(i)etici hrvatske popularne glazbe.
    
Riznica hrvatske popularne glazbe čuva brojne primjere onoga što Nijemci zovu „nedobrovoljnim humorom“, tako da će se multidisciplinarne analize velikim dijelom posvetiti upravo ovom segmentu tekstualnog stvaralaštva. Osim toga, jedna od dominantnih tema knjige je u globalnom kontekstu neuobičajena generacijska diskrepancija između hrvatske publike te glazbenika koje slušaju, kao i međugeneracijski otpori koji pripadnike određenih dobnih ili društvenih skupina nukaju na specifične glazbene preferencije – primjerice, današnja popularnost „cajki“ koja se može razumjeti kao dijalektički nastavak kontrakultura kao što je bio punk.

Boris Perić Tomislav Pletenac

Prisiljen da razmišljam : Lakim notama do životne mudrosti Ili: Kako ublažiti diktat mišljenja, ali zaista učinkovito i rasplesano

  • Naklada Ljevak 10/2022.
  • 128 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556321

'Prisiljen da razmišljam', nova knjiga autorskog dvojca Perić i Pletenac zamišljena je kao niz psihoanalitičko teorijskih ogleda o po(i)etici hrvatske popularne glazbe. Naslov knjige referira se na pjesmu Heroj ulice Prljavog kazališta, a oslanja na uvjerenje autora da je u stihu Prisiljen da razmišljam / Ja shvatio sam sve sadržana sama srž hrvatske duhovnosti, koja u svom munjevitom uzletu nije zaobišla ni rock and roll. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –