Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.12.2018.

Danski autor Kim Leine predstavlja u Zagrebu Proroke fjorda Vječnost
Održava se
20.12.2018. u 19h

Kim Leine (foto: Robin Skjoldborg)

Jedan od najznačajnijih suvremenih danskih autora, Kim Leine predstavit će u utorak 18. prosinca u 19 sati u dvorani Müller kina Europa u Zagrebu svoju knjigu "Proroci fjorda Vječnost", objavljenu u okviru projekta "Europa iznutra i izvana" izdavačke kuća Hena com.

Kim Leine (1961.) je na književnoj sceni debitirao 2007. godine autobiografskim romanom "Kalak", potresnom pričom o ovisnosti, zlostavljanju i životu na okrutnom Grenlandu. Stopama ovog iznimnog uspjeha objavio je roman "Tunu" 2009., a 2012. godine objavio je jedno od najboljih recentnih danskih literarnih ostvarenja, povijesni roman "Proroci fjorda Vječnost". 

Proroci fjorda Vječnost Leine Kim

Roman "o sudaru kultura i njegovim tragičnim posljedicama" započinje 1787. godine kada Morten Falck, nakon što je u Kopenhagen svršio studij teologije, odlazi na misionarski rad u dansku koloniju na Grenlandu. Taj daleki i okrutni prostor koji samoprozvani civilizirani Europljani žele osvojiti, pokazati će se tvrdim orahom za Mortenovu dušu. Dio Inuita već je prozreo danske namjere pod velom kršćanstva, pa se odcijepio od kraljevstva i osnovao vlastitu religiju na međi šamanizma i biblijskih učenja, a Morten će kroz plejadu fantazmagoričnih i brutalnih događaja uvidjeti da se suština zapravo krije daleko od okrilja Crkve.

Kvalitetu ovog romana ovjenčale su najvažnije skandinavske književne nagrade: Nagrada Nordijskog vijeća za književnost, Danish Book Award i priznanje novina Politiken za najbolji roman te godine, a ušao je i u uži izbor za nagradu Dublin IMPAC. Roman je preveden na dvadesetak jezika i samo u Danskoj prodan u više od 100 000 primjeraka. U 2018. Leine je objavio roman "Rød mand/Sort mand", svojevrsni uvod u "Proroke fjorda Vječnost", a autor je i triju uspješnih knjiga za djecu.

Roman će predstaviti Janica Tomić (promotorica), Ana Hadžić (urednica), Mišo Grundler (prevoditelj romana) i Kim Leine (autor). Razgovor će se konsekutivno prevoditi s danskog.

– Book Zone TV: Kim Leine –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

AUTOR VS. AUTOR

U Velebitu Popović Edo

U četvrtak, 20. prosinca u 19 sati u Kulturnom centru Mesnička (Mesnička 12, Zagreb), na trećoj u nizu tribina u okviru projekta "Europa iznutra i izvana", Kim Leine suočit će se s hrvatskim književnikom Edom Popovićem.

Književni će dvojac progovoriti o pisanju, životu u surovom prostoru dalekog Grenlanda i bližeg nam Velebita, te o položaju pisca u Danskoj i u Hrvatskoj.

Tribinu će konsekutivno prevoditi Mišo Grundler.

Kim Leine

Proroci fjorda Vječnost

  • Prijevod: Mišo Grundler
  • Hena com 10/2018.
  • 572 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592238
  • Cijena 149.00 kn

Misionarski rad u danskoj koloniji na Grenlandu pokazati će se tvrdim orahom za Mortena Falcka. Dio Inuita već je prozreo danske namjere pod velom kršćanstva, pa se odcijepio od kraljevstva i osnovao vlastitu religiju na međi šamanizma i biblijskih učenja, a Morten će kroz plejadu fantazmagoričnih i brutalnih događaja uvidjeti da se suština zapravo krije daleko od okrilja Crkve.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –