Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kim Leine

Proroci fjorda Vječnost

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mišo Grundler
  • 10/2018.
  • 572 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592238
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Mortena Falcka upoznajemo 1792. godine, u trenutku kada iz malog norveškog mjesta dolazi u Kopenhagen na studij teologije. Opčinjen podražajima velegrada, upušta se u istraživanje sebe samoga, kako naukom tako i čulima. Iako iskonski privučen medicinom, točnije patologijom, vjerski studij ipak završava i nakani se porinuti u misionarski rad u danskoj koloniji na Grenlandu.

Taj daleki i okrutni prostor koji samoprozvani civilizirani Europljani žele osvojiti, pokazati će se tvrdim orahom za Mortenovu dušu. Dio Inuita već je prozreo danske namjere pod velom kršćanstva, pa se odcijepio od kraljevstva i osnovao vlastitu religiju na međi šamanizma i biblijskih učenja, a Morten će kroz plejadu fantazmagoričnih i brutalnih događaja uvidjeti da se suština zapravo krije daleko od okrilja Crkve.

Roman "Proroci fjorda Vječnost" prije svega je "maestralno ljubavno pismo zaleđenom srcu mračne danske kolonijalne prošlosti", ali i priča o ljudskom duhu, empatiji i slobodi. Crpeći ono najbolje iz starih majstora pera, autor je doživio međunarodni uspjeh bez presedana u Danskoj i svijetu. Napet i nevjerojatno nepredvidljiv do samoga kraja, ovaj nas roman ponekad i odviše surovo tjera da sudjelujemo u najljepšim i najružnijim činima ljudskog roda, poput ljubavi i incesta, ovisnosti i vjere, dužnosti i strasti.

**

Ovo je zaista jedinstveno i nevjerojatno postignuće, maestralna priča smještena u neosvojivu zemlju. Proroci fjorda Vječnost upečatljivi su, okrutni, na trenutke elegični, a ponekad diskretni i tradicionalni. Ovaj roman nadilazi žanrove. - La Repubblica

Poticajan, provokativan, sve u svemu izvanredan roman o sudaru kultura i njegovim tragičnim posljedicama. Leine, koji je za ovaj elegantni ep dobio „Nordijsku nagradu za književnost“, pjesnik je Arktika, dodajući savršenu dozu opisnog u ovoj brzoj prozi. - Kirkus Review

Proroci fjorda Vječnost sazdan je od odjeka, polifonije i zaigranog pristupa prostoru i vremenu... Rezultat je simfonija politike, povijesti, seksualnosti i religije. Ispreplitanje ovih tema savršeno je odmjereno, fascinantno i neodoljivo. - Le Monde

Leine uspješno balansira proučavanje kolonijalističke destrukcije s trenutcima ljudskosti i intime. Obujmom nalik na ep i dojmljiv zbog brojnih majstorski izgrađenih likova, ovaj je roman bogata i hrabra priča o idealizmu i religiji. - Library Journal

Kim Leine (1961., Seljord) jedan je od najznačajnijih suvremenih danskih autora međunarodnog uspjeha. Na književnoj sceni debitirao je 2007. autobiografskim romanom "Kalak", potresnom pričom o ovisnosti, zlostavljanju i životu na okrutnom Grenlandu. Stopama ovog iznimnog uspjeha objavio je roman "Tunu" 2009., a 2012. godine objavio je jedno od najboljih recentnih danskih literarnih ostvarenja, povijesni roman "Proroci fjorda Vječnost". Kvalitetu ovog romana ovjenčale su najvažnije skandinavske književne nagrade: Nagrada Nordijskog vijeća za književnost, Danish Book Award i priznanje novina Politiken za najbolji roman te godine, a ušao je i u uži izbor za nagradu Dublin IMPAC. Roman je preveden na dvadesetak jezika i samo u Danskoj prodan u više od 100 000 primjeraka. U 2018. Leine je objavio roman "Rød mand/Sort mand", svojevrsni uvod u "Proroke fjorda Vječnost", a autor je i triju uspješnih knjiga za djecu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Book Zone TV: Kim Leine –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –