Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.06.2018.

Hena com u sklopu projekta 'Europa iznutra i izvana' predstavlja bugarsku spisateljicu Inu Valčanovu
Održava se
11.-14.06.2018.

Ina Valčanova, Otok Krah

Kraj samoće Wells Benedict

Nakladnička kuća Hena com pokreće projekt Europa iznutra i izvana / Europe Inside Out koji je sufinanciran u sklopu inicijative Kreativna Europa, Europske unije a čiji je cilj promicanje kvalitetne suvremene europske književnosti. U sklopu književnog programa Europa iznutra i izvana (održava se do 1. srpnja 2019. godine), bit će objavljeno ukupno deset romana afirmiranih autora a organizirana su i njihova gostovanja u Zagrebu.

Romani su povezani zajedničkom temom otuđenja u različitim formama. Svaki roman donosi priču s margine, daje glas likovima koji se iz nekog razloga nisu uspjeli stopiti s većinom. Riječ je o problemima integracije s kojima se nose imigranti, osobe drugačije spolne orijentacije, s tjelesnim invaliditetom, svjetonazorski ili vjerski manjinci. U sadašnjem društvenom trenutku presudno je preispitivati takve pozicije, a umjetnost je ponekad najbolji način da razumijemo 'drugog' i 'drugačijeg' - smatraju u Hena comu.

Prva dva romana već su objavljena krajem travnja 2018. godine, a radi se o romanu bugarske autorice Ine Valčanove, "Otok Krah" (u prijevodu Ksenije Banović) i romanu "Kraj samoće" (u prijevodu Dalibora Jolera), njemačkog autora Benedicta Wellsa. 

Ina Valčanova, prva gošća projekta Europa iznutra i izvana

Otok Krah Valčanova Ina

Ina Valčanova ujedno je prva gošća projekta Europa iznutra i izvana koja će u Zagrebu boraviti od 11. – 14. lipnja 2018. godine. U ponedjeljak, 11. lipnja u Vinyl baru u Bogovićevoj 3 (s početkom u 19 sati), održat će se promocija njezinog romana "Otok Krah", nagrađenog Nagradom Europske unije za književnost. Uz autoricu, o knjizi će govoriti Srđan Sandić (književni kritičar), Marina Negotić (urednica knjige) i Ana Vasung (konsekutivna prevoditeljica).

U srijedu, 13. lipnja, također u 19 sati, u Booksi će se održati tribina Autor protiv autora / Author vs Author. Tribina je zamišljena tako da se gostujući autor "suočava" s jednim domaćim autorom u opuštenom razgovoru o književnosti, pisanju i stanju kulture u dvije države.
 
Na prvoj u nizu tribina u okviru Projekta s bugarskom spisateljicom i filmašicom, Inom Valčanovom, razgovarat će Zrinka Pavlić, hrvatska spisateljica, blogerica i TV-kritičarka. Urednica knjige, Marina Negotić, uvodno će predstaviti projekt, a Diana Glasnova, tajnica Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj, upoznat će nas s bugarskom gastronomijom i iznenaditi s nekom bugarskom tradicionalnom delicijom.  

Ina Valčanova i Zrinka Pavlić razgovarat će o položaju pisaca u Bugarskoj i Hrvatskoj, zatim o položaju književnosti općenito u kontekstu dviju različitih kultura, no također i o filmu, otoku Krku (radnja romana događa se i u Hrvatskoj, na otoku Krku, i u Bugarskoj), novinarstvu, zodijaku ... 

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –