Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ina Valčanova

Otok Krah

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Ksenija Banović
  • 04/2018.
  • 236 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592030
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Krojimo li sami svoju sudbinu ili su je za nas već odavno skrojile zvijezde? Protagonistica Radost objašnjenja za događaje u svojemu, ali i tuđim životima pronalazi u zodijaku, položaju planeta i natalnim kartama. Nakon razvoda braka i smrti obaju roditelja, odlučuje se na potpuni preokret u svom životu – preuređuje stan, obnavlja tijelo i dušu, a kada sazna da njezina kolegica Asja ima gotovo jednaku natalnu kartu kao i ona, postaje opsjednuta njome. Kako to da je Asja bezbrižna, uvijek nasmijana, svima privlačna? Je li moguće da dvije tako slične natalne karte pripadaju dvjema toliko različitim ženama? Što je onda kod nje krenulo po krivu? I dok se Radost bavi istraživanjem svojeg i kolegičinog horoskopa i života, Asja odlazi na otok Krk gdje se prepušta dubokim i za njezin budući život važnim introspekcijama.

Pitanje sudbine tema je koja je oduvijek intrigirala čovječanstvo – je li sve unaprijed predodređeno ili je svaki naš postupak ono čime si usmjeravamo budućnost? Ina Valčanova na tu se temu sjajno poigrala astrologijom te uplitanjem kretanja nebeskih tijela ispisala priču o životima i unutarnjim previranjima Radosti i Asje.

"Otok Krah" kroz napetu priču čija se radnja izmjenjuje u Hrvatskoj i Bugarskoj te kroz isprepletene živote dviju žena govori o autoanalizi, želji za upravljanjem vlastitim životom i o snažnoj čežnji za slobodom. Ovaj roman, ovjenčan Nagradom Europske unije za književnost, prošaran je zagonetkama koje ga održavaju napetim od prve do posljednje stranice.

Ina Valčanova (Sofija) bugarska je novinarka, spisateljica, redateljica i prevoditeljica s ruskog i francuskog jezika. Bavi se audiodramom i dugo je radila na Bugarskom nacionalnom radiju gdje je režirala brojne adaptacije djela bugarskih i svjetskih pisaca. Trenutačno radi na novom filmskom projektu kao spisateljica i dijalogistkinja. Članica je Društva bugarskih redatelja.

Njezin prvi roman "Potavaneto na Sozopol" adaptiran je za film 2013., a 2014. dobila je nagradu "Zlatna ruža“ za scenarij. Njezin drugi roman "Zapiski na svinjata" nominiran je za nagradu "Helicon". Za treći roman "Otok Krah" Valčanova dobila je nagradu "Razvitie" za neobjavljeni roman te Nagradu Europske unije za književnost 2017.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –