Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: PROMO • 20.12.2020.

Hoću knjigu - Preporuke knjiga za djecu


Blagdani i zimski praznici idealno su vrijeme za čitanje, a knjižarski lanac Hoću knjigu priredio je za vas preporuku slikovnica, motivacijskih i edukativnih knjiga i romana za djecu kako bi vam olakšali koje štivo odabrati. Uz preporuku slikovnica, u prilogu ćete pronaći i ideje kako s djecom razgovarati o pročitanome i odraditi prigodne aktivnosti, dok će motivacijske i edukativne knjige zasigurno inspirirati i vas same. Za kraj, tu je i prijedlog romana za djecu koja su samostalni čitači, pa neka sami odaberu koju bi knjigu najradije čitali. Sve preporuke donosi Valentina Namesnik, omiljena školska knjižničarka.


Zašto merkati gledaju u nebo?, Caroline Luzon

U ovoj slikovnici mališani će upoznati razigranog merkata, malenu životinju koja stanuje na jugu Afrike. Merkat Pepe upoznao je sve što ga okružuje, ali to mu nije bilo dovoljno i Zemlja mu se učinila malom za njegovu veliku radoznalost i znatiželju. Stoga je merkat pogledao u nebo i vidio cijeli jedan novi svijet...

Ideja: Istražite zajedno s djecom o karakteristikama i životu merkata. Prvom prilikom posjetite zagrebački Zoološki vrt i pronađite ove preslatke životinjice.

Tko je Antonio?, Susanna Mattiangeli

Čitajući ovu slikovnicu, djeca će upoznati Antonia, dječaka koji u svom životu ima mnogo uloga. Antonio je sin, unuk, učenik, plivač, putnik, a za pripovjedača ove slikovnice on je najbolji prijatelj koji zaboravlja šiljilo i voli se igrati skrivača. Uz zanimljive ilustracije, mali čitatelji će se zabavljati upoznavajući ovog jednostavnog, ali posebnog dječaka te će promišljati o svojim ulogama.

Ideja: Razgovarajte s djecom o njihovim ulogama u životu. Potaknite ih da imenuju uloge i objasne svaku ulogu. Pitajte ih koje su im uloge najdraže, a koje su im manje drage te u kojim se ulogama osjećaju jako dobro. Za kraj, nek nacrtaju sebe u tri najdraže uloge.

Mrljek i Prljek na zbrčkanome prespavancu, Jelena Pervan

Mnogima omiljeni Mrljek i Prljek u ovoj slikovnici nalaze se u avanturi prvog prespavanca kod Prljekove bake Zmazanke, najneurednije bake na svijetu, koja je svoj dom pronašla u sobi najneurednije djevojčice na svijetu. Djevojčici Pavli istoga su dana na prespavanac došli prijatelji, no u njezinoj se sobi od prljavoće nije moglo ni pomaknuti, ni igrati, a kamoli spavati. Da stvar bude još gora, Mrljek, Prljek i baka Zmazanka priredili su joj zbrčkanu nevolju! Ova će slikovnica kroz duhovit i poučan tekst mališanima pokazati važnost čišćenja i pospremanja te će ju zasigurno iznova listati i čitati.

Ideja: Porazgovarajte s djecom zašto je važno imati urednu i čistu sobu. Dogovorite s njima mali raspored čišćenja sobe, a za svako obavljeno čišćenje dogovorite i malu nagradu. Možete s njima porazgovarati i na duhovit način nadovezujući se na slikovnicu, pa im reći da nabroje pet bljakavih stvari koje bi baka Zmazanka mogla pronaći u njihovoj nepospremljenoj sobi.

Zahvalnost, Nina Vađić

Ova priča događa se u zimsko jutro uoči Božića kada životinjice Vjeverica, Jež, Puh, Vrana i Cvrčak sjede na prozoru jedne kuće i zadivljeno gledaju što se unutra događa. Zapažaju kako se priprema ukusna hrana, kako čovjek u kuću unosi božićnu jelku te kako imaju neke posebne stvari koje ih griju i pružaju im svijetlo. Životinjice s ushićenjem i divljenjem uživaju u prizorima sve dok ih dječak ne opazi na prozoru, pa pobjegnu natrag u šumu. U mislima im ostaje kako su ljudi zasigurno zahvalni zbog svega što imaju te se prisjećaju što njih čini zahvalnima. Idealna priča za blagdansko vrijeme, ali i za period u kojem se trenutno nalazimo jer će i djeci i nama odraslima ukazati na sve blagoslove koje imamo i potaknuti nas da zahvaljujemo na svemu dobrome.

Ideja: Razgovarajte s djecom o tome koliko je važno biti zahvalan na svemu što imamo. Nabrojite na čemu ste vi zahvalni, a onda isto neka naprave djeca. Uvedite svjesnu zahvalnost u svoju svakodnevicu – svaku večer izgovorite ili napišite na čemu ste sve zahvalni za taj dan.

Dječak, krtica, lisica i konj, Charlie Mackesy

Čudesna knjiga koja govori o prijateljstvu znatiželjnog dječaka, pohlepne krtice pune života, lisice koju je život učinio opreznom i mudrog, nježnog konja. Četvero prijatelja zajedno istražuju svijet postavljajući si različita pitanja o životu. I male i velike čitatelje njihovi će razgovori inspirirati, nasmijati, ohrabriti te nas podsjetiti na dobrotu, mudrost, brižnost, nježnost i ljubav prema sebi i drugima.

Ideja: Ispišite citate iz knjige na papiriće i stavite ih u staklenku te izvlačite svaki dan jedan citat i o njemu porazgovarajte s djecom. Nek nam ova moderna bajka bude inspiracija da u svakom danu pronađemo nešto dobro i budemo bolji ljudi. 


Diši kao medo, Kira Willey

Vrlo posebna knjižica maštovitih i jednostavnih ideja i vježbica za opuštanje i potpunu svjesnost, za buđenje mašte, razvoj kreativnosti i usredotočenosti na zadatke. Djeca će uz ilustracije bumbara protresti svoja krila i dobro se opustiti, uz medvjeda će naučiti pravilno udahnuti i izdahnuti, a uz lava će protresti svoje lavlje kandže kako bi se spremili za rad i zadatke. Sve su vježbice jako zabavne i u potpunosti prilagođene djeci zanimljivo napisanim tekstom i simpatičnim ilustracijama, no sigurna sam da će i roditelji uživati izvodeći ove vježbice zajedno s mališanima.

Zastani na tren, Rachel Williams

Ova knjiga donosi zanimljivosti o čudesnoj prirodi oko nas te će male i velike čitatelje inspirirati da u svakodnevnom boravku na otvorenom promotre što se krije u parku, dvorištu, šumi, u zraku ili vodi te nauče mnoštvo zanimljivih informacija i osjete ljepotu i prirodno bogatstvo kojim smo okruženi. Izdvojeno je 50 čudesnih prizora iz prirode, neke je prizore moguće vidjeti u svako godišnje doba, a neke u određeno vrijeme, stoga ćete u knjizi zajedno s djecom uživati tijekom cijele godine.

30 nogometaša koji su ušli u povijest, Martin Stiefenhofer

Zanimljive priče o 30 svjetski poznatih nogometaša, u kojima će djeca saznati važne činjenice i informacije o njima, kao i sve o njihovom odrastanju, počecima bavljenja nogometom, izazovima na koje su nailazili te o sadašnjoj karijeri. Autor je u knjigu uvrstio nogometaše čije priče ujedno i motiviraju te potiču djecu da rade ono što vole, trudeći se biti najbolji što mogu. Ovo je prije svega knjiga za sve ljubitelje sporta, a predlažemo je i kao izvrstan poklon, naročito ljubiteljima nogometa.

Pokreni se: obični klinci s neobičnim pričama, Amanda Li

Priručnik s 30 inspirativnih priča o izuzetnoj djeci koja su, unatoč životnim preprekama, svojim djelovanjem, ustrajnošću, tvrdoglavošću i hrabrošću ostvarila važan uspjeh ili doprinijela boljitku svijeta. U knjizi možete pronaći priče o ličnostima poput Grete Thunberg, Pelea, Louisa Braillea, ali i o manje poznatim mladim čudesnim ljudima. Oni će svakog čitatelja inspirirati i motivirati kako da bude bolji i uvijek daje sve od sebe, a moći će naučiti i usavršiti neke nove vještine jer nakon svake priče slijede upute i savjeti kako biti nositelj promjena ili kako postupiti u određenoj situaciji.

Kad odrastem želim biti liječnik, Tatjana Barat, Andrej Prošev

Riječ je o knjizi koja objedinjuje priče o deset hrvatskih liječnica i deset hrvatskih liječnika, mahom velikana, koji su promijenili hrvatsku medicinu. Čitatelji mogu naučiti tko je prva hrvatska liječnica,  koju je ulogu u osnivanju prvog medicinskog fakulteta u Hrvatskoj imao kirurg Miroslav pl. Čačković-Vrhovinski, zašto je važan Andrija Štampar, što je Eduard Radošević učinio za razvoj hrvatske stomatologije, kako je mikrobiologinja Dora Filipović utjecala na mogućnost da se kupamo u bazenu ili kupujemo hranu u trgovini, tko je Fran Mihaljević, čovjek čije ime nosi Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu, jedna od najboljih u ovom dijelu Europe i još puno, puno drugih zanimljivih informacija. Autori pričama o hrabrim liječnicima i liječnicama čitateljima šalju poruku da mogu ostvariti svoje snove!


Djevojčica koja je spasila Božić, Matt Haig

Junakinja ovoga božićnog romana je djevojčica Amelia Wishart koja je zarobljena u ubožnici gospodina Jezovitog te mora biti pronađena kako bi se Božić održao. U uzbudljivoj pustolovnoj potrazi i spašavanju sudjelovat će vilenjaci, sobovi, engleska kraljica i gospodin Charles Dickens. A kako će potraga zavšiti, to trebate otkriti sami. Ukoliko ste propustili pročitati prvu božićnu knjigu ovoga autora Dječak zvan Božić, ovih blagdana uživat ćete u najtoplijim božićnim pričama.

Mary Poppins – knjiga prva, P. L. Travers

Mary Poppins je serija od osam knjiga za djecu u kojoj je glavna junakinja magična engleska dadilja Mary Poppins. U prvoj knjizi dočekat ćete Mary na adresi Put trešanja broj sedamnaest, gdje je preuzela brigu o djeci obitelji Banks te im zauvijek promijenila živote. Tko ne bi volio imati dadilju koja klizi uz rukohvat, izvlači svakakva čuda iz svoje prazne torbe načinjene od tepiha te vas vodi u čarobnu avanturu, a na kraju dana vas ušuška u krevet? Svakako zaronite u čaroban svijet Mary Poppins!

Vrtisrce, Peter Bunzl

U ovom romanu zanimljivog naslova upoznat ćete trinaestogodišnju Lily, koja s mukom podnosi život u internatu kamo ju je u strogoj tajnosti, pod lažnim prezimenom, smjestio otac. No kada njen otac, slavan izumitelj vrhunskih mehanizama, iznenada nestane, Lily se nađe u smrtnoj opasnosti. Za skrbnicu joj odrede neugodnu francusku guvernantu koja je svake noći zaključava kako bi prekapala po stvarima njezinog oca. Osim toga, Lily posvuda prate čudni srebrnooki ljudi. Otkrijte što žele od nje jer ćete se iznaditi baš kao i Lily koju očekuje gorka spoznaja o izdaji koja dolazi od onih kojima najviše vjeruje...

Gdje je Beata?, Jasminka Tihi-Stepanić

Psihološko-socijalni, ali i ljubavni roman čija se radnja svodi na pitanje u naslovu romana. Beata je inteligentna šesnaestogodišnjakinja, talentirana baletna plesačica, ali i djevojka koja živi bez slobode i prava odlučivanja te bez mogućnosti izražavanja svojih želja. Majka je ta koja Beati režira svaku životnu situaciju, a ona se protiv toga bori živeći život satkan od laži i prešućivanja. Gdje je Beata otkrit ćete u istoimenom romanu, prateći opsežnu potragu koju vodi iskusan inspektor za maloljetnike Predrag Mravak. Nećemo vam više ništa otkrivati!

Charlijev svijet, Stephen Chbosky

Charlie nas vodi u svoj svijet putem pisama napisanih neimenovanoj osobi, u kojima poput dnevnika piše o svojim mislima, događajima i osjećajima. Charlie dirljivo i autentično opisuje svoje odrastanje u kojem je zarobljen između želje da živi svoj život i želje da od njega što dalje pobjegne. Nalazi se u razdoblju prvih izlazaka, stvaranja novih prijateljstava, obiteljskih drama… Prema ovom romanu snimljen je i film u kojem glumi Logan Lerman i jedna od omiljenih glumica današnjice – Emma Watson. Svakako pročitajte knjigu, a zatim uživajte u filmu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –