Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.12.2006.

Hrvatski u zagradama
Održava se
11.12.2006.

Predstavljanje knjige Nives Opačić "Hrvatski u zagradama: Globalizacijske jezične stranputice" održat će se u ponedjeljak, 11. prosinca 2006., u 12 sati, u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, Trg Bana Josipa Jelačića 7/1.

U knjiga s podnaslovom "Globalizacijske jezične stranputice" što ju je objavila Hrvatska sveučilišna naklada misao vodilja vapaj je običnog čovjeka objavljen u novinama: "Šoping, skrining, bekstejđ: Kojim to lengviđom govorimo?". Što ćemo sa svojim jezikom kad više nemamo ni abecedu nego 'ejbisidu', a za to su se ponajviše pobrinuli političari, novinari, akademski građani.

Koji je jezik u Hrvatskoj u javnoj upotrebi: hrvatski ili engleski nije ishitrena nego stvarna dvojba. Ravnodušnost i nebriga prema pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskoga jezika u Hrvatskoj toliko su se zakorijenile da nam sve normalnije postaje objasniti nešto engleskim nego materinskim jezikom.

U knjizi naslovljenoj "Hrvatski u zagradama", mr. Nives Opačić otkriva kamo smo stigli poenglezujući sve i sva, a najčešće bez valjana razloga.

Knjigu će predstaviti: dr. sc. Anđela Frančić, recenzentica, dr. sc. Lana Hudeček, recenzentica, mr.sc. Nives Opačić, autorica te u ime nakladnika gđa Anita Šikić, direktorica HSN.

Voditelj Tribine DHK je Tito Bilopavlović.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –