Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Dragan Jurak • 10.08.2007.

Ian McEwan : Subota
Održava se
01.01.1901.

Neurokirurg Henry Perowne ima uglednu karijeru, kuću u prestižnom dijelu Londona, i Mercedes S-klase u garaži. Kćer mu je mlada pjesnikinja, sin mu je talentirani blues-glazbenik, punac mu je klasik engleske književnosti, a supruga ugledna pravnica.

Henry Perowne je vlasnik suvremenog Zapada. Svijet je njegov. On je pripadnik zapadnjačke elite i u materijalnom i u intelektualnom smislu. Gospon doktor ima «sve», a čak mu je i supruga uvijek spremna kad je poželi. No jedan manji prometni sudar s crvenim, rabljenim BMW-om u taj klasni raj unijeti će prijetnju niže klase. Na kraju jedne duge subote dr. Perowne će se usred vlastite kuće naći oči u oči s nasilnicima naoružanim noževima, a njegova intelektualna, moralna i psihološka superiornost biti će stavljena na kušnju.

«Subota» je roman u slavu superiornosti zapadne elite. Pritom nije samo riječ o klasnoj superiornosti, već i globalnoj. Paralelno s privatnom prijetnjom obitelji Perowne, slavni Ian McEwan (Booker za 1998.), uspostavlja i globalnu prijetnju. Rat u Iraku samo što nije počeo. Nad Londonom visi teroristička prijetnja. No kao što nema niti tračka sumnje u klasnu superiornost dr. Perownea, tako nema niti u onu civilizacijsku.

Politička dimenzija romana nije jednostavna. Ali «Subota» će prije ostati zapamćena po nekim nebulozno dugim pasusima, nego li po političkoj problematičnosti. Jer McEwan na 20 stranica opisuje partiju skoša, a dr. Perowneu, koliko god bio klasno i civilizacijski superioran, treba 28 stranica da iz spavaće sobe siđe u kuhinju.

( Tekst je prvotno objavljen u Jutarnjem listu )

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –