Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.05.2022.

Islandski pisac Andri Snær Magnason gostuje na Zagreb Book Festivalu
Održava se
25.-26.05.2022.

O vremenu i vodi Magnason Andri Snćr

Cijenjeni islandski pisac i redatelj Andri Snær Magnason gostuje na Zagreb Book Festivalu gdje će predstaviti svoj bestseler „O vremenu i vodi: Je li kasno da spasimo svijet" (prevela s islandskog Vanja Veršić, Planetopija 2022.).

Zagrebačkoj publici predstavit će se u četvrtak 26. svibnja u 18:30 u Ritmu Grada (Gajeva 2) u programu Razgovor s piscem koji će moderirati Vlasta Prohaska

U srijedu, 25. svibnja u 20 sati Andri Magnason bit će sudionik panel diskusije Klimatske promjene – sadašnjost, a ne budućnost, na kojoj će uz njega govoriti Marija Andrijašević i Maja Telišman Prtenjak, a moderatorica je Morana Kasapović.

„Ako ništa ne poduzmemo, bit ćemo generacija koja je dobila raj i upropastila ga. Zbog vlastitih interesa i pohlepe. Sva naša djela smatrat će se očajnim jer se ništa što napravimo ne može usporediti sa samim oceanom; ništa nije toliko veličanstveno poput ledenjaka, ništa nije toliko magično poput prašume noću. Ništa što stvorimo neće se smatrati važnim ako podrazumijeva da smo zanemarili znanost i odbacili život i sreću budućih generacija“, piše nagrađivani islandski pisac i redatelj Andri Snær Magnason u bestseleru „O vremenu i vodi“.

Knjiga je po objavljivanju na Islandu postala nacionalni bestseler 2019. nakon čega je prevedena na više od 30 jezika i predložena za uglednu Nordic Councils Literary Prize za 2021. godinu. A tema o kojoj Magnason piše više je nego aktualna – globalno zatopljenje i klimatske promjene.

No nije dovoljno da se samo bojimo klimatskih promjena i svega što one donose, kaže Magnason, moramo razumjeti i zašto. Da bismo shvatili koliko je nužno da počnemo odmah djelovati moramo to shvatiti emocionalno, psihološki, poetski pa čak i u mitološkom kontekstu. Zato Magnason u ovoj knjizi o tome piše i izravno i zaobilazno, a razgovori s vodećim glaciolozima, oceanolozima, klimatolozima i geografima, isprepleteni su s razgovorima s bakama i djedovima, s Dalaj Lamom, osobnim, povijesnim i mitološkim pričama. 

Ovo djelo narativne publicistike prikazuje golu stvarnost klimatskih promjena, ali nudi i nadu. Prožeto je refleksijama o izgubljenoj prošlosti i pokušajima razumijevanja neizvjesne budućnosti; počinje pričom o ledenjaku, a završava pozivom na odgovornost koju imamo jedni prema drugima, kroz povijest i diljem svijeta: ostaviti našoj djeci i unucima bolji svijet.

Andri Snær Magnason (rođen u Reykjaviku 1973.), nagrađivani je islandski pisac i redatelj. Piše romane, poeziju, dramske tekstove, kratke priče, eseje i knjige za djecu, koji su objavljeni ili se izvode u više od 40 zemalja, a mnogi su i nagrađeni. Redatelj je nekoliko dokumentarnih filmova od kojih je najpoznatiji Dreamland. Surađuje s različitim umjetnicima na području aktivizma, znanosti, arhitekture, vizualnih umjetnosti, glazbe, kazališta i dokumentarnog filma. Aktivno sudjeluje u borbi protiv devastiranja prirode na Islandu, a njegovo pismo budućnosti povodom gubitka ledenjaka Ok postalo je poznato diljem svijeta. Godine 2016. kandidirao se za predsjednika Islanda s programom koji je snažno zagovarao zaštitu okoliša i završio na trećem mjestu.

– On time and water | Andri Snær Magnason –

Andri Snćr Magnason

O vremenu i vodi : Je li kasno da spasimo svijet?

  • Prijevod: Vanja Veršić
  • Planetopija 10/2021.
  • 296 str., meki uvez
  • ISBN 9789532574838
  • Cijena 135.00 kn

Svjetski bestseler preveden na više od 30 jezika, literarni hibrid koji izmiče žanrovima i kategorizacijama, kakav dosad još niste čitali, 'O vremenu i vodi' ljubavno je pismo ledenjacima, moru, Zemlji i svem životu na njoj, oda zahvalnosti za obilje u kojem uživamo, ali i molba da sačuvamo ono najljepše i najvrednije što imamo.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –