Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Razgovor • Piše: MV Info • 13.09.2016.

Iva Ciceran i Ana Đokić : Želja nam je da Pazin preraste u svjetski centar slikovnice
Održava se
27.-30.09.2016.

U Pazinu se ove jeseni održava Međunarodni festival slikovnice OVCA U KUTIJI, u partnerstvu Knjige u centru iz Zagreba i Gradske knjižnice Pazin, a pod generalnim pokroviteljstvom Grada Pazina. Svoj dolazak na festival potvrdili su gosti iz Irana, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koji će od 27. do 30. rujna predstaviti sebe i svoj rad struci i širokoj publici u Pazinu.

Koja je veza između Pazina i Međunarodnog festivala slikovnica OVCA U KUTIJI, upitali smo ravnateljicu Gradske knjižnice Pazin, predsjednicu Organizacijskog odbora Festivala gospođu Ivu Ciceran, te autoricu projekta OVCA U KUTIJI, književnicu Anu Đokić.

***

Grad Pazin je poznat po velikom broju književnih događanja i programa koji se odvijaju tijekom cijele godine. U Pazinu postoji Kuća za pisce. Postoji Istrakon. Postoji Festival fantastične književnosti... Kako je došlo do ideje da se u Pazinu pokrene i Međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji?

Iva Ciceran: Do ideje se došlo spontano, u jednom razgovoru s Anom Đokić. Ana je boravila u Kući za pisce gdje je organiziran književni susret. Tijekom svog boravka, u suradnji s gradskom knjižnicom, održala je niz pričaonica za naše najmlađe korisnike. Dobre ideje i pozitivna energija lako se pronađu pa se tako došlo i na ideju da se u rujnu organizira Festival slikovnice u Pazinu. Pogotovu zato što velik broj predškolaca i osnovnoškolaca dolazi u knjižnicu.

Ana Đokić: Ovca u kutiji nagrada je za najbolju hrvatsku slikovnicu koja se dodjeljuje od 2005. godine, postoji i nagrada struke i nagrada dječjeg žirija a ono što bih istakla jest kako je Ovca u kutiji jedina nagrada u Hrvatskoj koja u procjeni kvalitete slikovnice jednako vrednuje i tekst i ilustraciju. U našem društvu slikovnica se još uvijek tretira kao drugorazredna, primarno „didaktična“ literatura za „malu djecu“. Nagradom OVCA U KUTIJI kanili smo promijeniti takav stav prema slikovnicama. Nakon nagrade, logično se nametnula potreba za Festivalom slikovnice Ovca u kutiji. Festival je prvi put održan u Osijeku 2014. godine u suorganizaciji Knjige u centru i Nacionalne i sveučilišne knjižnice Osijek. Ove godine partner nam je Gradska knjižnica Pazin a festival je međunarodnog karaktera.
 

Vjerujemo da se mnogi pitaju, kako je nastao naziv Ovca u kutiji?

Ana Đokić: Imenu OVCA U KUTIJI kumovao je književnik Zoran Pongrašić - za one koji nisu tako skoro čitali „Malog princa“ moram napomenuti da nije u pitanju bilo koja ovca, već upravo ona „neopisiva“ ovca iz „Malog princa“ Antoine de Saint-Exuperyja.
 

Tko su gosti ovogodišnjeg festivala? Možete li nam ih ukratko predstaviti?

Iva Ciceran: Gosti nam dolaze iz Irana, Kine, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Iz Irana dolazi profesorica književnosti Neptun Ruzegar, a tu je i prevoditeljski tandem Azra Abadžić Navaey i Ebtehay Navaey. Kinesko-hrvatske snage na Festivalu predstavljaju ilustrator Mingsheng Pi (Republic of China – Taiwan) te ilustratorica Iva Valentić. Tijekom rujna u Kući za pice boravi njemačka izdavačica, spisateljica za djecu i mlade i odrsle Simone Veenstra koja također sudjeluje u Festivalu. Nakon gostiju iz ovih daljih zemalja, tu su još gosti iz susjedne nam Srbije. Autorski tim čine autorica Jasminka Petrović te ilustratorica Ana Petrović. Iz Bosne i Hercegovine stiže nam ilustratorica Aleksandra Nina Knežević koja je između ostalog, i autorica bojanki za odrasle, koje će predstaviti na festivalu.

Na kraju, najbrojniji tim je onaj Hrvatski, a čine ga pisci, ilustratori i knjižničari. Iz Zagreba dokaze autori Ana Đokić i Zoran Pongrašić te autorica i ilustratorica Irena Zelena. Domaće, pazinske boje predstavlja ilustratorica Irina Kivela. I na kraju, tu su knjižničarke koje su u svakodnevnom doticaju s najmlađim čitateljima. Iz Narodne knjižnice «Petar Preradović» Bjelovar dolazi voditeljica Igraonice Snježana Berak koja je ujedno i predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva. Naravno tu smo i mi knjižničarke iz pazinske knjižnice, Marina Marušić, Nataša Simić i Iva Ciceran.

Kakav se književni program priprema? Što sve možemo očekivati tijekom četiri festivalska dana?

Iva Ciceran: Četiri festivalska dana nude iznimno bogat program. Svakodnevno su tu pričaonice za najmlađe, niz književnih druženja s učenicima osnovnih i srednjih škola te kreativne radionice na kojima ilustratori predstavljaju svoju profesiju, poput npr. radionice kaligrafije. Tijekom trajanja festivala imamo i dva središnja programa, a to su međunarodna izložba slikovnica i ilustracija naziva Slikovnica – prozor u svijet te okrugli stol o položaju pisaca, ilustratora i slikovnica u svijetu naziva Pisci i risci. Dio programa gostuje u Poreču i Novigradu i dogovorena je suradnja s gradskim knjižnicama.
 

Je li bilo teško okupiti internacionalnu ekipu umjetnika na jednom mjestu?

Ana Đokić: Ono što je bitno istaknuti jest da je riječ o iznimno velikom međunarodnom književnom projektu u kojem je naglasak na razmjeni iskustava umjetnika, pisaca i ilustratora koji žive i rade u sasvim različitim uvjetima, tako da će biti zanimljivo čuti iskustva autora koji dolaze iz Pazina, Zagreba, Teherana, Sarajeva, Beograda i Berlina. Što je ono što nas spaja, a u čemu se razlikujemo. No da bismo mogli uopće okupiti na jednom mjestu umjetnike s raznih strana, trebamo zahvaliti i našim suradnicima, Goethe institutu iz Zagreba, Hrvatsko-iranskom društvu Irandustan iz Zagreba, Udruzi OK iz Beograda, Zemaljskom muzeju iz Sarajeva, Pučkom otvorenom učilištu i Društvu Naša djeca iz Pazina.
 

U okviru Međunarodnog festivala slikovnice u srijedu 28. 9. u 17h bit će održan i okrugli stol na kojem su uz pisce i ilustratore, sudionici i knjižničari. Budući da ste profesionalno vezani uz knjižnice, recite nam koliko danas mladi čitaju i koliko je važna uloga upravo knjižničara u promociji čitanja?

Iva Ciceran: Okrugli stol je jedan od središnjih programa festivala na kojem će svakako biti i riječi o tome koliko djeca i mladi (ne)čitaju i koji su tome razlozi. Uloga nas knjižničara jeste da potičemo na čitanje uvažavajući interese i želje čitatelja vodeći pri tome računa naravno i o kvaliteti naslova koje preporučamo. Na primjeru naše knjižnice mogu reći da djeca i mladi puno čitaju, ali one naslove koji su im zanimljivi i preporučeni od strane vršnjaka i knjižničara. Među tim naslovima skoro pa nema nijednog lektirnog naslova.


Može li Festival slikovnice doprinijeti boljoj percepciji i recepciji knjiga kod najmlađih?

Iva Ciceran: Tome se svakako nadamo. Velik broj članova knjižnice su upravo najmađi čitatelji koji imaju određene pogodnosti pri upisu. No vjerujem da će festival zainteresirati djecu još više za slikovnicu, ali i roditelje.
 

Zanimljiv je program Bleeee – slikovnica u izlogu! O čemu se zapravo radi?

Iva Ciceran: Tijekom cijelog trajanja festivala u odabranim izlozima pazinskih trgovina bit će izložene slikovnice. Na ovaj će način cijeli grad „živjeti“ slikovnicu te se na neki način izložba seli izvan galerije. Slikovnicom u izlogu ne ograničavamo se na radno vrijeme galerije, termine održavanja programa, već je ona uvijek tu. Tijekom festivala izlozi će se mijenjati, nadopunjavati novim slikovnicama. A spremamo i jedno iznenađenje.

Ilustracija: Farshid Mesghali

Crna ribica Behrangi Samad

Što je s dodjelom nagrade Ovca u kutiji? Hoće li i ona biti premještena u Pazin?

Ana Đokić: Nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji i ove će se godine tradicionalno održati na Interliberu u Zagrebu. Upravo je izišao natječaj (vidi u prilogu). Ali predstavljanja dosadašnjih dobitnika nagrade Ovca u kutiji kreću u specijalnom programu Festivala tako da će i mališani u Pazinu biti upoznati s nagrađenim slikovnicama. Inače, moram naglasiti da je ZANA (Udruga za zaštitu prava nakladnika) pokrovitelj nagrade Ovca u kutiji na čemu im neizmjerno zahvaljujem.
 

Uz Knjigu u centru kao inicijatora i Gradsku knjižnicu Pazin kao partnera, organizaciji Međunarodnog festivala slikovnice Ovca u kutiji priključile su se i druge institucije?

Iva Ciceran: Velika snaga Pazina je upravo u suradnji ustanova i organizacija civilnog društva, kako na organizaciji drugih programa, tako i ovog festivala. Partneri su nam Pučko otvoreno učilište u Pazinu, Društvo „Naša djeca“ Pazin, Društvo likovnih stvaratelja Pazin – Likovna galerija i Goethe Institut iz Zagreba. Ono što je važno je da svatko ulaže one resurse koje ima: prostor, opremu, znanje, vrijeme i neizmjerno puno volje i pozitivne energije.
 

Pazin je grad poznat po velikom broju djece i mladih, po velikom broju vrtića, osnovnih i srednjih škola. Na koji će način djeca i mladi biti uključeni u festivalska zbivanja?

Iva Ciceran: Oni su direktni sudionici festivala, ciljana publika. U jednom dijelu programa prisustvovati će predstavljanju slikovnica dok će u drugom biti aktivni polaznici kreativnih radionica.
 

U okviru Festivala bit će održana i međunarodna izložba ilustracija i slikovnica pod nazivom Slikovnica – prozor u svijet na kojoj svoje radove i knjige izlaže sedamnaest umjetnika iz zemlje i svijeta.

Ana Đokić: U suradnji s pazinskom Likovnom galerijom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, izložit ćemo radove (i ilustracije i slikovnice) iranskog ilustratora Farshida Mesghalija, dobitnika Andersenove nagrade za ilustraciju, zatim nama dobro poznatog, čitanog i prevođenog litvanskog autora Kestutisa Kasparavičiusa. Svoje radove na izložbi izlažu i Mingsheng Ping, ilustrator iz Taiwana s adresom u Zagrebu, ruska ilustratorica Maria Mikhalskaya koja živi i radi u Moskvi, srpski trojac Ana Petrović, Bob Živković i Dušan Pavlić, hrvatski autori Vanda Čižmek, Irena Zelena, Stanislav Marijanović, Manuela Vladić – Maštruko, Pika Vončina, Dubravka Kolanović, Irina Kivela, Margareta Peršić, Tomislav Tomić te vodeća bosanskohercegovačka grafička dizajnerica Aleksandra Nina Knežević.

Mingsheng Pi, Ana Petrović, Irina Kivela, Irena Zelena i Aleksandra Nina Knežević i uživo će ove godine govoriti o svome radu na slikovnicama, dok neke druge autore s izložbe očekujemo iduće godine na Festivalu.
 

Uz umjetnike – goste Festivala, tu je i umjetnik – domaćin?

Iva Ciceran: Umjetnik domaćin Festivala je pazinska ilustratorica Irina Kivela. Do sada je ilustrirala tri knjige, a u pripremi je i četvrta. Tematski nije usmjerena samo na Pazin već na Istru općenito. Vođenom šetnjom kroz kutke i zakutke te ulice Pazina gostima će prikazati svoj grad kao inspiraciju.
 

Grad Pazin je generalni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala. Ima li planova za dalje?

Iva Ciceran: Planovi uvijek postoje i nadamo se i druge godine organizaciji i gostovanju Festivala u Pazinu. Želja mi je u programski dio uključiti još više gradova iz cijele Istre.

Ana Đokić: Ideja je da Pazin preraste u svjetski centar slikovnice, mjesto gdje će se jednom godišnje okupljati pisci, ilustratori, teoretičari književnosti, nakladnici, te svi ostali stručnjaci vezani uz slikovnicu i razmjenjivati svoja iskustva, razgovarati  na okruglim stolovima, predstavljati svoje knjige i dogovarati nove, zajedničke projekte. Idućih godina kanimo u festivalska zbivanja uključiti i kolege glumce, plesače, pripovjedače, glazbenike.

Zapravo, želja nam je u tih par dana trajanja Festivala slikovnice od Grada Pazina napraviti  jednu veliku internacionalnu - slikovnicu.
 

Sve čitatelje portala pozivamo da prate sva festivalska događanja na Facebook stranici OVCA U KUTIJI – festival slikovnice.

– Međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji - program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –