Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Samad Behrangi

Crna ribica

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Ebtehaj Navaey, Azra Abadžić Navaey
  • Ilustracije: Farshid Mesghali
  • 06/2016.
  • 48 str., meki uvez
  • ISBN 9789533433653
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Crna ribica možda jest malena, no postavlja velika pitanja i odlučna je u tome da na njih pronađe odgovore. Dok su njezine prijateljice suviše preplašene učiniti išta što bi odstupalo od svakodnevne rutine, Crna ribica se otisne preko ruba jezerca, u potok i u rijeku koji će joj pokazati mnogo više svijeta.

Na tom putu ona susreće mnogobrojna čudesa, doživljava pustolovine, opasnosti, ali i ljepotu dotada neotkrivenog prostranstva. Uspijeva doplivati i do mora te spoznati odgovore na svoja pitanja.

"Crna ribica" je najpoznatija priča za djecu iranskoga pisca Samada Behrangija. Objavljena je 1967. u Iranu, uz slikovite ilustracije Faršida Meskalija (Farshid Mesghali), i odmah po izlasku doživjela je izniman uspjeh. 1968. godine proglašena je najboljom dječjom knjigu u Iranu, nakon čega je uslijedilo još nekoliko značajnih priznanja među kojima se ističu nagrada za najbolju ilustraciju na Međunarodnom sajmu dječje knjige u Bologni (1968), priznanje ilustratoru na Bijenalu u Bratislavi (1968) i nagrada „Hans Christian Andersen“ (1974).

No i bez tih velikih nagrada, "Crna ribica" je velika priča. To je pripovijest o ribici koja napušta sigurnost vlastita doma i kreće na put u novo i nepoznato. Na tom dugom putovanju od potočića do mora ribica susreće različite likove, svladava brojne prepreke i uči se biti hrabra. Prije svega, to je priča o hrabrosti da se zapliva mimo struje i zakorači iza poznatih granica.

Godine 2015. godine "Crna ribica" našla se na prvom mjestu među deset najboljih dječjih priča u izboru Guardiana. Dosad je prevedena na mnoge svjetske jezike, a ovo je njen prvi prijevod s perzijskog izvornika na hrvatski jezik, uz originalne ilustracije Farshida Mesghalija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –