Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 16.12.2023.

Ivana Šojat dobitnica Nagrade Fric 2023. za roman 'Sama'

Ivana Šojat (foto: Moderna vremena)

Ivana Šojat ovogodišnja je dobitnica nagrade Fric za fikcijsku prozu s romanom "Sama". U romanu, kroz priču o Mirni, ženi u 38. godini života, prevoditeljici koju okolina, a posebice roditelji, ne razumiju i ne odobravaju njezinu rastavu, progovara o transgeneracijskoj traumi i otvara žensku perspektivu.

Nagradu Fric utemeljila su 24sata i tjednik Express, a dodijeljena je sedmi put pod pokroviteljstvom Barcaffea u petak u Državnom arhivu u Zagrebu. Konkurirale su knjige fikcijske proze napisane na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, ali premijerno objavljene u Hrvatskoj u razdoblju 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine.

Finaliste je odabrao žiri predvođen predsjednicom, teatrologinjom Natašom Govedić, a u kojem su još bili molekularna biologinja Dragomira Majhen, dramaturginja Dubravka Vrgoč, kritičar i teoretičar književnosti Tomislav Brlek, teolog Dalibor Milas, odvjetnik Čedo Prodanović i povjesničar Hrvoje Klasić.

Ivana Šojat

Sama

  • Naklada Ljevak 06/2022.
  • 192 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555935

Roman 'Sama' izrazito je oštar i društveno kritičan tekst koji nastoji otvoriti žensku perspektivu kada su u pitanju teme poput sretnog zajedništva i izvanbračnih odnosa, iskrenosti, pritiska majčinstva, samoće i straha od usamljenosti. Uz pojedine autobiografske elemente, Ivana Šojat u ovom romanu bez ustezanja progovara o nekim od najčešćih strahova kod ljudi srednjih godina. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –