Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 28.10.2019.

Ivana Šojat osvojila nagradu Ranko Marinković za kratku priču Večernjeg lista

Ivana Šojat, foto: Osječka TV

Žiri književne nagrade "Ranko Marinković" za kratku priču Večernjeg lista, koji čine sveučilišni profesor i redoviti član HAZU Krešimir Nemec, nakladnik Seid Serdarević, novinar i književni kritičar Denis Derk, urednica kulture u Večernjem listu Milena Zajović i selektor natječaja Tomislav Sabljak, od čak 793 pristigle i 47 objavljenih priča, odabrao je tri najbolje.

Prvu je nagradu odnijela Ivana Šojat, za priču "Ponori", koja, naveo je žiri: "još jednom pokazuje njeno savršeno umijeće pripovijedanja, bilo da se radi o nekoj povijesnoj temi ili temi suvremena sadržaja, što je slučaj s ovom pričom koja otkriva bolna mjesta našeg života.
 

Drugonagrađeni autor je Zoran Malkoč i njegova priča "Plesač na krovu". U obrazloženju pak stoji kako je to "jedna u groznici  pisana ratna priča, jedan groteskni kolaž irealnog i realnog s bizarnim prizorima, koje karakterizira fragmentacija i projekcija tanke veze između  stvarnosti rata i neke vrsti prkosnog mačizma".

Treću nagradu dobio je Luko Paljetak, za priču "Posebna sposobnost", a žiri je svoju nagradu obrazložio riječima: "Luko Paljetak pripada Harmsovoj poetici apsurda: razbija kanone priče, lomeći logične veze, nižući banalno-alogične zaključke i oslanjajući se na morbidne motive. Dvosmislenost je načelo na kojem počiva Paljetkova poetika".

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –