Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 12.09.2021.

Ivica Prtenjača dobitnik V.B.Z.-ove nagrade za neobjavljeni roman

Ivica Prtenjača, foto: (c) MV

U nedjelju, 12. rujna na svečanom otvorenju 14. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora u Perivoju Guvernerove palače – Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, proglašen je dobitnik V.B.Z.-ove Nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Ovogodišnji dobitnik je Ivica Prtenjača za roman "Sine, idemo kući". Tako je Prtenjača ujedno postao i prvi dvostruki dobitnik ove nagrade, koju je 2014. godine dobio za roman "Brdo".

O pobjedniku već 17. po redu V.B.Z.-ove nagrade odlučivao je žiri u sastavu Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Mile Stojić i Drago Glamuzina.


Do 20. veljače 2021., do kada je bio otvoren ovogodišnji natječaj, zaprimljena su 142 rukopisa koja ove godine, po sedamnaesti put, konkuriraju za jednu od najvažnijih regionalnih književnih nagrada. Ovo je bio (u 17 godina trajanja ove nagrade) najveći broj pristiglih prijava na V.B.Z.-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman. Možda je pandemija natjerala ljude da izvade nedovršene rukopise iz ladica i napokon ih dovedu do kraja.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto, što je najveći financijski iznos za jednu književnu nagradu u cijeloj regiji autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike pa su u posljednje dvije godine dosadašnji pobjednici "Katarina, Velika i Mala" Olje Knežević i "Divljakuša" Marine Šur Puhlovski objavljeni i na engleskom jeziku, nedavno je "Brdo" Ivice Prtenjače objavljeno na njemačkom, a upravo se spremaju još neki prijevodi pobjedničkih romana na velike jezike.

V.B.Z.-a nagrada od 2002. do 2020. godine 

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2020. godine dobili su Josip Mlakić za roman "Živi i mrtvi", Marinko Koščec za roman "Wonderland" i Jelena Marković za roman "Escajg za teletinu", Davor Špišić za "Koljivo", Nura Bazdulj Hubijar za "Kad je bio juli", Hrvoje Šalković za "Pravi se da ovo nisi vidio", Svjetlana Gjoni za "Nula nemo", Predrag Crnković za "Beograd za pokojnike", Dragan Pavelić za "Proljeće u Karolinentalu", Aleksandar Novaković za roman "Vođa", Ankica Tomić za "Naročito ljeti", Ivica Prtenjača za roman "Brdo", Marina Vujčić za roman "Susjed", Lada Vukić za roman "Specijalna potreba" i Ivica Ivanišević za roman "Knjiga žalbe", Marina Šur Puhlovski za roman "Divljakuša", Olja Knežević za roman "Katarina, Velika i Mala" te Žarko Jovanovski za roman "Pizzeria Europa".

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –