Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 28.05.2018.

Josip Mlakić dobitnik nagrade Balkan Noir za roman ‘Crni gavran i bijele vrane’

Josip Mlakić

Crni gavran i bijele vrane Mlakić Josip

Književnik Josip Mlakić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Balkan Noir" za roman "Crni gavran i bijele vrane". Nagradu koja se dodjeljuje za najbolji kriminalitsički roman i koja nagrađenom autoru donosi 50 tisuća kuna, Mlakiću je uručio Alen Galović, glavni urednik tjednika Express na svečanoj dodjeli nagrade održane posljednjeg dana Zagreb Book Festivala.

U formalnom smislu uzoran i klasičan, odnosno pisan po špranci tvrdokuhanog krimića, “Crni gavran i bijele vrane” daje secesije današnje bosansko-hercegovačke svakodnevice građene od mreže starih i novih grijeha - rekla je književna kritičarka Pogačnik.

Mislim da bez biblioteke Balkan Noir ne bi bilo niti moje knjige, tako da sam na neki način dvostruko nagrađen, rekao je Josip Mlakić, ističući i kako nije lako pisati krimić o Bosni i Hercegovini u kojoj gotovo pa ni nema pravde.


Inspektori Sećija i Sadik junaci su tranzicijskoga poratnog doba koji savršeno ocrtavaju bosansku svakodnevicu premreženu interesima, lažnim prorocima i novopečenim bogatašima. Roman "Crni gavran i bijele vrane" istinski je tvrdokuhani krimić, svijet u njemu nije ocrtan ni crno-bijelo ni u nijansama sive, već onakav kakav jest, a u njemu ima mjesta samo za ptice grabljivice i lešinare. Svaki Mlakićev lik, često doveden do krajnosti svoje moguće egzistencije, ima svoje razloge da bude razočaran, ali nijedan ne traži pravdu, već prije svega osvetu.


** pročitajte razgovor Vanje Kulaš s Josipom Mlakićem iz listopada 2016. godine: Književnost može biti život i život može biti književnost.

Josip Mlakić

Crni gavran i bijele vrane

  • Fraktura 04/2018.
  • 240 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532669565
  • Cijena 139.00 kn

Roman 'Crni gavran i bijele vrane' Josipa Mlakića istinski je tvrdokuhani krimić, svijet u njemu nije ocrtan ni crno-bijelo ni u nijansama sive, već onakav kakav jest, a u njemu ima mjesta samo za ptice grabljivice i lešinare. Svaki Mlakićev lik, često doveden do krajnosti svoje moguće egzistencije, ima svoje razloge da bude razočaran, ali nijedan ne traži pravdu, već prije svega osvetu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –