Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Josip Mlakić ×

Najava • 16.10.2020.

Predstavljanje novoga romana Josipa Mlakića 'O zlatu, ljudima i psima'

Predstavljanje novoga romana Josipa Mlakića 'O zlatu, ljudima i psima' održat će se u petak 16. listopada u Knjižari Fraktura u Zagrebu. Razgovor s autorom na tribini Razotkrivanje vodit će urednik Seid Serdarević. Razgovor će se moći pratiti uživo i na YouTube-kanalu Fraktura Najbolja Literatura.
Vijest • 17.12.2019.

Cvijetić, Kabil, Kolanović, Mlakić, Žižović i Žmirić u finalu književne nagrade 'Fric'

Žiri nagrade Fric 2018/19. odabrao je šest proznih naslova koji su ostali u konkurenciji za nagradu koju organizira tjednik Express, pod pokroviteljstvom Barcaffea.
Kritika • 23.09.2019.

Josip Mlakić : Evanđelje po Barabi

Ako je Novi zavjet baziran na nekoliko kanonskih evanđelja, vrijeme koje je izrodilo fenomen 'fake facts' sva je tumačenja dovelo u pitanje, a teorije zavjere pretvorene su u komercijalne književne fenomene s golemim medijskim feedbackom. Josip Mlakić ne cilja na to, nego na užitak u istraživanju mogućnosti alternativnog tumačenja i Barabe kao bića sa moralnim i emotivnim kapacitetima.
Vijest • 28.05.2018.

Josip Mlakić dobitnik nagrade Balkan Noir za roman ‘Crni gavran i bijele vrane’

Književnik Josip Mlakić ovogodišnji je dobitnik nagrade 'Balkan Noir' za roman 'Crni gavran i bijele vrane'. Nagrada se dodjeljuje za najbolji kriminalistički roman i nagrađenom autoru donosi 50 tisuća kuna.
Razgovor • 10.10.2016.

Josip Mlakić : Književnost može biti život i život može biti književnost

Pisao bih i kada bih znao da to što pišem nikada neće biti objavljeno, mislim da je 'pisanje pisanja radi', da upotrijebim Krležinu maksimu, najviši stupanj do kojeg jedan pisac može doći, kada vam postanu nevažne i nagrade, pa čak i percepcija napisanog.
Kritika • 29.05.2008.

Josip Mlakić : Tragom zmijske košuljice

Za razliku od dosadašnjega pisanja o bliskoj prošlosti ovoga puta Mlakić odlazi u povijesni kontekst Bosne u 17. stoljeća. U njega spretno upleće elemente krimića (pronađeni leševi bez glava i spolovila) upisujući uz sam romenskni rub slutnju diskretnog platonskog ljubavnog odnosa. U romanu "Tragom zmijske košuljice" vješto se analiziraju i samim time iznova provjetravaju brojna arhetipska pitanja o...
Razgovor • 18.04.2006.

Josip Mlakić : U sredini u kojoj živim više se ni Godot ne čeka

Nemam neki poseban odnos niti stav prema povijesti, niti se puno zamaram s njom. Čak niti s tom tezom o cikličnom ponavljanju povijesti. U "Živima i mrtvima" sam na neki način želio prikazati da su ta ponavljanja privid koji stvara banalnost i predvidljivost zla. Ono se ciklički ponavlja, a ne povijest, i to po jako banalnim i stereotipnim matricama.U bosanskohercegovačkoj književnosti nema povijesnih...
Kolumna • 16.03.2006.

Josip Mlakić – "Psi i klaunovi"

No, kad već govorimo o fazama, treba reći kako je Mlakićev novi roman u svakom slučaju i svojevrstan odmak u odnosu na prethodne. Prije svega riječ je o izboru pripovjedačkog glasa, u ovome slučaju do pred sam kraj romana kada dolazi do neočekivane izmjene pripovjedačke palice, to je tzv. infantilni pripovjedač. No, za razliku od svoje zemljakinje Nure Bazdulj Hubijar koja je u svom nagrađenom romanu...