Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Josip Mlakić ×

Vijest • 01.10.2021.

Finalisti/ce Nagrade 'Fran Galović' za 2021.

Povjerenstvo za dodjelu Nagrade 'Fran Galović' za 2021. godinu od rekordne 84 knjige pristigle na natječaj odabralo je 10 finalist(ic)a. U odabiru pobjednika prosudbenom povjerenstvu za dodjelu nagrade, kao i prošlih nekoliko godina, pomoći će čitatelji svojim glasovanjem za najbolju knjigu u knjižnicama te preko interneta.
Najava • 01.07.2021.

Predstavljanje novog romana Josipa Mlakića 'Na vrbasu tekija'

Predstavljanje novog romana Josipa Mlakića 'Na vrbasu tekija' (Fraktura, 2021.) održat će se u četvrtak, 1. srpnja u Knjižari Fraktura u Zagrebu. O knjizi će govoriti Josip Mlakić, Miljenko Jergović i Goran Gavranović, a razgovor će moderirati Seid Serdarević.
Najava • 16.10.2020.

Predstavljanje novoga romana Josipa Mlakića 'O zlatu, ljudima i psima'

Predstavljanje novoga romana Josipa Mlakića 'O zlatu, ljudima i psima' održat će se u petak 16. listopada u Knjižari Fraktura u Zagrebu. Razgovor s autorom na tribini Razotkrivanje vodit će urednik Seid Serdarević. Razgovor će se moći pratiti uživo i na YouTube-kanalu Fraktura Najbolja Literatura.
Vijest • 17.12.2019.

Cvijetić, Kabil, Kolanović, Mlakić, Žižović i Žmirić u finalu književne nagrade 'Fric'

Žiri nagrade Fric 2018/19. odabrao je šest proznih naslova koji su ostali u konkurenciji za nagradu koju organizira tjednik Express, pod pokroviteljstvom Barcaffea.
Kritika • 23.09.2019.

Josip Mlakić : Evanđelje po Barabi

Ako je Novi zavjet baziran na nekoliko kanonskih evanđelja, vrijeme koje je izrodilo fenomen 'fake facts' sva je tumačenja dovelo u pitanje, a teorije zavjere pretvorene su u komercijalne književne fenomene s golemim medijskim feedbackom. Josip Mlakić ne cilja na to, nego na užitak u istraživanju mogućnosti alternativnog tumačenja i Barabe kao bića sa moralnim i emotivnim kapacitetima.
Kritika • 27.10.2010.

Josip Mlakić : Ljudi koji su sadili drveće

Bez obzira koji narati­vni registar odabrao i kojom se pripovje­dnom vizurom poslužio, Mlakić je svaki put iskazao do­sljednost, uvjerljivost i veliki pripovjedački talent. Njegov novi roman, za ko­ji vrijede svi do sada nabroja­ni epiteti i pohvale, ako ne i još koji više, uklapa se u kon­tekst tzv. postratne proze ko­ja tematizira svijet ratnih ve­terana, razočaranih branite­lja i njihova života...
Razgovor • 22.06.2008.

Josip Mlakić : Zadnji rat u Bosni još uvijek diktira živote ljudi

Iako se radnja mog posljednjeg romana događa u prvoj polovici 18. stoljeća, nisam fasciniran poviješću. Pogotovo zbog načina na koji se ovdje posljednjih desetljeća manipulira s tim. Iz povijesti se uzima samo ono što nekome u određenom trenutku odgovara, tako da često o nečemu možete steći jasniju sliku prema onome što se svjesno zanemaruje nego li prema onome što nam se nudi kao jedina istina. Ja...
Kritika • 29.05.2008.

Josip Mlakić : Tragom zmijske košuljice

Za razliku od dosadašnjega pisanja o bliskoj prošlosti ovoga puta Mlakić odlazi u povijesni kontekst Bosne u 17. stoljeća. U njega spretno upleće elemente krimića (pronađeni leševi bez glava i spolovila) upisujući uz sam romenskni rub slutnju diskretnog platonskog ljubavnog odnosa. U romanu "Tragom zmijske košuljice" vješto se analiziraju i samim time iznova provjetravaju brojna arhetipska pitanja o...