Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.10.2022.

Književni festival Poligon u Mostaru na temu: Govor mržnje i aktivizam
Održava se
13.-15.10.2022.

Književni festival Poligon održat će se od 13. do 15. listopada 2022. u Mostaru na temu: Govor mržnje i aktivizam

Govor mržnje predstavlja ozbiljan problem u današnjem vremenu gdje se zahvaljujući agresivnosti takozvane cancel-kulture (kulture otkazivanja) u javnom diskursu sloboda govora iskorištava kako bi se tolerirao govor mržnje i pasivno-agresivni bihevioralni obrasci koji se ne sankcioniraju. Pritom se promotori takve komunikacije rado sami identificiraju kao žrtve progona ili cenzure, što samim time dovodi do reakcije vlasti koja je zbog toga u neprestanoj situaciji prisilnog balansa između desnog populizma i građanskog aktivizma. 

U javnom prostoru primarno se manifestira putem grafita koji podupiru političke ideologije. Budući da su ljudi vizualna bića, to im šalje poruke, s jedne strane, da je takva ideologija društveno prihvatljiva, a s druge strane da nepoštivanje zajedničkog gradskog prostora i javnog dobra sa sobom ne nosi nikakve velike posljedice. 

Najbolji primjer je mostarski kontrast između neofašističkih grafita u odnosu na monumentalne murale Street Art festivala koji grad polako pretvaraju u muzej na otvorenom. U sklopu Poligona razgledat će se neki reprezentativni primjeri iz „postavke“ Street Arta, galerija Hub of Fine Arts te manastir u Žitomisliću i Počitelj. Gosti će posjetiti i Gimnaziju fra Grge Martića i IV OŠ u Brankovcu i tako stvarati novu, aktivnu publiku bez koje kulturna i umjetnička scena u svojoj punini teško mogu dugoročno opstati.

Gostuju: Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Ferida Duraković (BiH), Andrijana Kos Lajtman, Damir Radić (HR) i Denis Škofič (SLO), a programi će se održati na maloj sceni HNK, u maloj dvorani HDHS Kosača te Knjižari Ivo Andrić.

RASPORED

13.10., četvrtak

20 sati, HNK 
Otvaranje: Ivan Lovrenović, Josip Mlakić (BiH) 
 
14.10., petak

10 sati, Gostovanja u srednjim i osnovnim školama    
Andrijana Kos Lajtman (Gimnazija F. Grge Martića)
Ferida Duraković (IV OŠ)        

20 sati, HDHS Kosača 
Ferida Duraković (BiH), Denis Škofič (SLO) 
 
15.10., subota 
 
   
20 sati, Knjižara Ivo Andrić 
Andrijana Kos Lajtman, Damir Radić (HR) 
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –